Zevenbergen

Aanleg van nieuwe verkeersader (N285) Zevenbergen gestart

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Er wordt in de gemeente Moerdijk al jaren gesproken over de nieuwe noordelijk randweg van Zevenbergen. De weg moet de plaats leefbaar houden en ruimte geven aan uitbreidingsplannen ten noorden van Zevenbergen.

Maandag werd het officiële startschot gegeven voor de bouw van de N285. De werkzaamheden duren zeker tot 2027. Wethouder Danny Dingemans van de gemeente Moerdijk onthulde samen met de gedeputeerde van de gemeente en de directeuren van ProRail en Mourik Infra een bouwbord. “Deze weg gaat ervoor zorgen dat de doorstroom in en om Zevenbergen verbetert. Minder verkeer door het centrum betekent meer rust in de woonwijken”, zei de wethouder.

Complexe bouw

De realisatie van de randweg brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Arnaut de Bruin, ontwerpleider bij Mourik Infra, legt uit: “We hebben te maken met drie grote betonnen kunstwerken: een viaduct over het spoor, een tunnel onder de Achterdijk en een brug over de Roode Vaart. Deze werken vereisen zorgvuldige planning en uitvoering.” Daarnaast worden er twee nieuwe rotondes aangelegd om de weg optimaal aan te laten sluiten op de bestaande infrastructuur. “Bijzonderste van dit project voor ons is dat wij als provincie Noord-Brabant voor het eerst een spoorwegviaduct bouwen. Normaal doet ProRail dat en bij dit project doen wij dat voor het eerst als provincie zelf”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders bij de starthandeling.

Om tijdens de bouw binnen de geldende stikstofnormen te blijven, heeft Mourik Infra de bouwmethode aangepast. “We spreiden de werkzaamheden over een langere periode om de stikstofuitstoot te verminderen,” zegt De Bruin.

Toekomstige ontwikkelingen

De nieuwe randweg is niet alleen bedoeld om het verkeer te ontlasten, maar biedt ook kansen voor verdere ontwikkeling. “Langs de weg komt ruimte voor woningbouw, bedrijven en groen,” aldus wethouder Dingemans. De weg wordt zo een belangrijke schakel voor de toekomstige groei van Zevenbergen. Als alles volgens plan verloopt, zal de noordelijke randweg in 2027 worden opengesteld voor verkeer.