Sint Philipsland

Begraafplaats Sint Philipsland breidt fors uit met 380 extra graven: ‘We kijken tien jaar vooruit’

De Nieuwe Begraafplaats, aan de Zijpestraat in Sint Philipsland (archieffoto)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Tholen gaat de Nieuwe Begraafplaats in Sint Philipsland fors uitbreiden. Het aantal beschikbare graven wordt meer dan verdrievoudigd,  er komen 380 extra begraafplaatsen bij. Met de uitbreiding is het dorp ook de komende tien jaar verzekerd van voldoende beschikbare plekken – zegt wethouder Corniel van Leeuwen.

Audio: Wethouder Corniel van Leeuwen over de uitbreiding en vernieuwing van de begraafplaats in Sint Philipsland.

De huidige 192 graven zijn niet voldoende om aan die behoefte te voldoen. “Vandaar dat het belangrijk is om vroegtijdig te anticiperen,” aldus Van Leeuwen. Naar verwachting zijn komend jaar al honderd extra graven beschikbaar,

Groene buffer

Ook krijgt het uiterlijk van de begraafplaats in Sint Philipsland een ander aanzien, zegt Van Leeuwen. Zo wordt de groene buffer aan de buitenzijde van de begraafplaats versterkt met nieuwe struiken en bomen. Daarnaast worden bestaande paden verlengd door het verwijderen van hagen, struiken en enkele bomen. Ook komt er een nieuw hoofdpad dat toegankelijker is voor de bezoekers.

Oudere graven

Naast deze uitbreidingsplannen start de gemeente volgend jaar met het inventariseren van oudere graven. Heemkundekring Philippuslandt onderzoekt daarbij de graftekens en opschriften. “Dit proces zal minimaal een jaar duren”. aldus Van Leeuwen. Graven van vóór 1973, waarvan geen rechthebbende nabestaanden meer te vinden zijn, worden geruimd en de overblijfselen gaan in een massagraf.