West-Brabant

COC West-Brabant stopt na bijna een halve eeuw: belangenbehartiging nu vanuit Zeeland

Foto: Shutterstock

Han Verbeem Han Verbeem

Lhbti-organisatie COC West-Brabant is na bijna een halve eeuw opgeheven, vanwege een tekort aan vrijwilligers. Ondanks een eerdere oproep is het de afdeling niet gelukt nieuwe bestuursleden te vinden. De belangenbehartiging in het westelijk deel van Brabant, tot en met Roosendaal, worden nu overgenomen door COC Zeeland. Het gebied oostelijk van Rucphen valt nu onder COC Tilburg-Breda.

COC is een landelijke organisatie die zich inzet voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (Lhbti’s). De zelfstandige afdeling COC West-Brabant begon in 1977 als COC Bergen op Zoom. Tot 2008 had de afdeling in deze gemeente een eigen verenigingsruimte met café in de Blokstallen. De activiteiten richtten zich op jongeren en scholen, 50-plussers, politieke belangenbehartiging, veiligheid, cultuur en geloof. De West-Brabantse leden besloten op 23 juli tot opheffing van hun afdeling – de banktegoeden zijn overgegaan naar COC Zeeland.

Kansen

Volgens Ruud van Engelen, voorzitter van het nu gecombineerde COC Zeeland en West-Brabant, biedt het samengaan kansen. “Samen sterk is ons motto”, zegt Van Engelen, “en door de krachten te bundelen kan je meer bereiken.” Zeeland heeft 85 leden, in westelijk Brabant zijn dat er 35. Zij moeten zich nog uitspreken over de gevolgen van de samenvoeging. “In september schrijven we een ledenvergadering”, aldus de voorzitter. Zo komt er een nieuwe naam en wordt het bestuur vernieuwd. Het vinden van nieuwe vrijwilligers is bij alle verenigingen lastig, ook bij het COC- benadrukt Van Engelen.

Themadagen

Toch heeft het COC als belangenorganisatie zeker toekomst, stelt hij, als Lhbti-overlegpartner voor gemeenten, politie en maatschappelijke/religieuze organisaties. Het regionale COC richt zich dit najaar op Lhbti-themadagen zoals de Coming Out Dag (11 oktober) met het hijsen van de Regenboogvlag en de Paarse Vrijdag (eerste vrijdag van december) in het onderwijs.

Lees ook: COC West-Brabant dreigt te verdwijnen: bestuur stapt op