Sint Annaland

Elastiekenjacht op het strand van Sint-Annaland

Rick Minnebach Rick Minnebach

De hele maand september maakt opruimfanatiekeling Henk Visser zich hard voor het schoonmaken van stranden aan de Oosterschelde. Met zijn groene bakfiets fietst hij in etappes langst de kust op zoek naar aangespoelde elastieken en stukken plastic. Woensdagochtend was het strand van Sint-Annaland aan de beurt. Samen met vrijwilligersgroep De TroepGroep werd het strand schoongemaakt.

De Oosterschelde plasticvrij maken. Dat is dé missie van Henk Visser. “Een ontzettend groot doel”, noemt Visser het. “Ik ben geïnspireerd door de zwerfinator. Hij verzamelt en fotografeert in zijn woonwijk elk blikje en plastic flesje dat hij tegenkomt. Met die data heeft hij deels meegeholpen met het doorvoeren van statiegeld op blikjes”.

Tijdens het opruimen van vuil zoekt Visser niet alleen naar de grote stukken plastic: “Het zijn ook zeker de kleine dingetjes waar je op moet letten. Stel, een volle vuilniszak gaat aan flarden, wat er overblijft zijn kleine stukjes plastic. Je zult aan die stukjes plastic zien dat er dieren aan geknabbeld hebben. Dat is een van de redenen waarom we het weg willen halen”.

Inspireren

De jacht op plastic en elastieken draait niet alleen om het opruimen, maar ook onderwijzen en inspireren. Visser wilt met de jacht mensen bewust maken van hun eigen gedrag, en voorkomen dat er in de toekomst de stranden verder vervuild worden.

Naast Visser maakt ook vrijwilligersgroep De TroepGroep zich hard voor het schoonmaken van de omgeving. “Vandaag willen we inspiratie opdoen van het verhaal van Henk”, vertelt initiatiefnemer Loes Moerland. “We hopen dat het ons op nieuwe ideeën brengt, en wellicht een toekomstige samenwerking. Voor nu willen we, samen met een paar enthousiaste vrijwilligers, Sint-Annaland en omgeving gaan schoonmaken met onze eigen opruimbakfiets”.

Visser is heel blij met de vrijwilligers en hoopt dat het concept gaat groeien in de omgeving. “Volgend jaar wil ik langs de hele Oosterschelde-oever fietsen. Mijn idee is om de bakfiets door te geven aan lokale groepjes vrijwilligers. We willen graag meer mensen inspireren en de vonk over laten slaan. Het lijkt me fantastisch als dit groter wordt”.

Henk zijn elastieken-tour bereikt aankomende zaterdag de laatste etappe. Voor meer informatie kunt u terecht bij de website van Natuur & Milieu Educatie Zeeland.