Bergen op Zoom

Expositie in Bergse galerie is een eerbetoon aan Walter Hagenaars

Rick Minnebach Rick Minnebach

De afgelopen twee weekenden konden mensen de allerlaatste kunstexpositie van Walter Hagenaars bezoeken. De kunstschilder overleed in 2021 een paar weken voor zijn geplande expositie, maar wordt nu voor de laatste keer geëerd door zijn broer Rini en familie. Naast schilderijen zijn er ook schetsen en ontwerpen te bewonderen.

“Er hangen in de expositieruimte een stuk of 45 schilderijen, allemaal opgeslagen werken, vertelt broer Rini bij de rondleiding. “We kwamen bij elkaar omdat we nog één keer iets wilde gaan doen. Hij stierf een paar weken voordat zijn eigen expositie werd geopend, maar nu kan het alsnog plaatsvinden. Een eerbetoon aan mijn broer”. Zijn oeuvre bestaat uit zijn eerste werken van de Sint-Joost Academie voor Beeldende Kunsten tot aan zijn laatste schilderij. Naast de tentoonstelling is er ook achtergrondinformatie over Walters’ leven en werk.

Stijl

“Hij had heel veel stijlen”, legt Rini uit. “Hij schilderde zo op de plek waar hij was. Was hij in Texel, dan schilderde hij compleet anders dan dat hij in Bretagne of India zou doen. Het was echt vakmanschap dat hij alles wilde uitproberen. Hij kon goed met de losse hand vrij schilderen, maar kon ook heel erg precies zijn. Hij werkte met de fijnste penceeltjes, en dat kun je op sommige werken goed terugzien. Walter was heel erg creatief”.

Een eerbetoon aan mijn broer

“De reacties die we krijgen zijn heel leuk. Mensen blijven ongeveer een anderhalf uur hangen en rondkijken. Je komt tot hele leuke gesprekken met de mensen. Ook met bezoekers die Walter juist niet kennen”. Onder de Bergenaren was Hagenaars onder andere bekent als lid van de boerenploeg. Hij heeft meegeholpen met het ontwerp van prinsenwagens, maar ook de hoezen van blaadjes en lp’s voor de vereniging.

De expositie is aankomende vrijdag 20 en zaterdag 21 september te bezoeken in Galerie Arsis, Bergen op Zoom van 12:00 tot 17:00 uur.