Halsteren

Favoriete plekjes van bewoners in zeven nieuwe ommetjes

Rick Minnebach Rick Minnebach

De uitspraak ‘even een ommetje maken’ kan nu letterlijk worden genomen in het Waterpoort-gebied. Sinds begin september kunnen de mensen kiezen uit zeven nieuwe ommetjes op de app van het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid). De routes zijn in samenwerking gemaakt met inwoners en wandelaars uit de omgeving.

De zeven nieuwe ommetjes bevinden zich in Halsteren (oost en west), De Heen, Steenbergen, Standdaarbuiten , Zevenbergen en Klundert. “Het was nog wel een puzzel om er een overal mooie rondjes ervan te maken, maar ik denk dat we daarin goed geslaagd zijn”, vertelt Ido de Haan aan het begin van het ommetje Halsteren-Oost. “We wilden heel graag de mooiste plekjes van de bewoners weten, want die kennen de omgeving het best. De ommetjes, van rond de vijf á zeven kilometer, zijn te vinden op de app van het IVN. “Je navigeert heel makkelijk met een kaart die de route uitstippelt en het pijltje wat je moet volgen. Je ziet precies waar je naartoe moet”.

Trots

Bijzonder aan het project is dat bewoners van het gebied zelf een korte toelichting in de app hebben gegeven over hun favoriete plekje. In audiofragmenten vertellen bewoners trots over de omgeving waar ze wonen. Twee van die bewoners zijn Annemarie Weldring en Frans Tijink.

“Ik vind het heel leuk om elke keer te zien wat is er veranderd aan de omgeving”, vertelt Frans tijdens zijn ommetje. Op zijn plekje stond vroeger een boom die na dertig jaar is omgevallen. “Het is een heerlijke plek om even stil te staan en over dingen na te gaan denken. ’s Ochtends voel je gelijk de warmte van een mooi begin van de dag. En met een beetje geluk zie je verderop wat reeën aan het grazen”.

Dieper in het bos vindt je het plekje van Annemarie. “Ik kan het iedereen aanraden om de ommetjes te gaan lopen. De route naar mijn punt slingert heel leuk, zit midden in het bos, omringd door de mooie natuur. Onderweg kom je langs ’t Wasven en boerderij Den Hof, maar ook open plekjes en akkertjes. Bij aankomst lijkt het wel alsof je in het hart van de natuur zit met alle beuken, taxussen en douglassparren”.

Geniet van de natuur

De zeven ommetjes zijn te vinden op app van het IVN onder het trefwoord Waterpoort. “Ik hoop dat bezoekers, maar ook bewoners de ommetjes gaan lopen en verrast zullen worden”, vertelt de Haan aan het einde van het ommetje. “Er zijn veel mooie plekjes, hier op de Waterpoort, en ik hoop dat de mensen het op een mooie manier gaan beleven”.