Rijsbergen

Gestolen Mariabeeld wake-upcall voor renovatie kapel

Emma Janvier Emma Janvier

Je ziet hem bijna niet meer staan tussen alle bomen, maar toch is ‘ie er echt. Het leien dak lekt, er missen delen van het Mariabeeld en de witte stenen hebben meer een gele kleur gekregen. De Mariakapel Onze Lieve Vrouw in ‘t Zand staat aan de Tiggeltsebergstraat in Rijsbergen en is hoognodig toe aan een opknapbeurt. Buurtbewoner Ton Martens heeft deze taak op zich genomen.

“Toen het Mariabeeld vorig jaar in mei ineens werd gestolen, gingen onze ogen open”, vertelt Ton. Twee weken later vonden ze het beeld, dat 40 kilo weegt, weer terug in de buurt van de Galderse meren. “Het stel dat eerst voor de kapel zorgde, woont hier niet meer. Dus het vermiste beeld was een wake-up call dat we actie moeten gaan ondernemen.”

Nog steeds een taak

De kapel is, samen met elf andere kapellen in de buurt, gebouwd tussen 1945 en 1947. “Ik ben hier 500 meter vandaan geboren en ik kan me nog herinneren dat we vroeger in de Meimaand hier met zijn allen gingen bidden”, vertelt Ton. “Tegenwoordig gebeurt dat niet meer zoveel, maar de kapel wordt nog steeds gebruikt.”

Zo ziet Ton regelmatig een kaarsje branden. “Dat heeft ook wel te maken met dat hier in de buurt veel mensen uit Polen werken. Zij hebben nog wat meer verbinding met de kerk en zoeken dan op plekjes als deze een rustig momentje op.” Ondanks dat de tijden veranderd zijn, hebben de kapelletjes volgens Ton dus nog steeds een taak.

De kapel staat hier een beetje plompverloren alleen.

De andere elf kapellen worden onderhouden door hun buurtschap, maar dat is bij Onze Lieve Vrouw in ‘t Zand niet het geval. “Een heel aantal jaren geleden is hier ook wel een buurtschap geweest, maar die bestaat al een tijdje niet meer. Dus nu staat de kapel hier een beetje plompverloren alleen. Dat geeft ons extra reden om er iets aan te doen.”

Werk aan de winkel

Maar voor de kapel weer helemaal de oude is, moet er heel wat aan gebeuren. “Op het beeld zelf mist het kroontje van Jezus, het gehele timmerwerk van het dak moet opnieuw gedaan worden, de wereldbol bovenop de kapel is doorgeroest en het kalk moet van de buitenkant afgeschraapt worden”, somt Ton op.

Als het aan mij lag was het gisteren al klaar geweest.

Maar wat volgens hem misschien wel het belangrijkste is, is dat de kapel weer zichtbaar wordt. “De bomen zijn inmiddels zo groot gegroeid, dat de eerste aanblik ook wel wat aandacht mag krijgen.” Maar om dat allemaal voor elkaar te krijgen, heb je aan één paar handen lang niet genoeg.

Daarom heeft Ton zijn neef, Jan Hendrickx, ingeschakeld. Maar ze zijn samen nog opzoek naar vele anderen. “Als het aan mij lag, was het gisteren al klaar geweest”, geeft Ton toe. “Maar we moeten gewoon veel rekening houden met dingen.” Zo hebben de neven op dit moment contact met de gemeente over geldzaken.

Velen handen maken licht werk

Deze zomer wil Ton grote stappen gaan zetten. “Of dat lukt hangt wel af van de centjes, dat kan nog wel een groot probleem worden”, geeft hij toe. Daarom roept hij alle mensen op om deel uit te maken van de renovatie: “Pak een schop of een kapmes, want we hebben alle mensen nodig om dit voor elkaar te krijgen.”