Roosendaal

Gratis peuteronderwijs in Roosendaal voor gelijke kansen

Kitty Joachems Kitty Joachems

Met de start van het nieuwe schooljaar zet de gemeente Roosendaal een stap richting gelijke kansen voor jonge kinderen. Ze doet dat door peuters uit de zogenaamde focuswijken gratis lessen aan te bieden. Het gaat om zestien uur per week aan voorschoolse educatie. Het aanbod heeft een grote impact op de ontwikkelkansen van deze kinderen.

Alle peuters uit de wijken Kalsdonk, Langdonk, Hulsdonk, Westrand, Kroeven en ‘t Oude Centrum kunnen zowel dit als volgend schooljaar gebruik maken van dit aanbod. De gemeente wil ook na 2026 financiering beschikbaar stellen voor de gratis voorschoolse educatie, zodat deze ondersteuning kan blijven bestaan.

Geen ouderbijdrage betalen

Het aanbieden van gratis voorschoolse educatie is een onderdeel van het Nationaal Programma ‘Voor Ons Roosendaal’. Om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen gebruik maken van dit aanbod hoeven ouders geen ouderbijdrage te betalen. Ze hoeven ook geen kinderopvangtoeslag aan te vragen. Opvanglocaties in de focuswijken staan klaar om ouders te ondersteunen met al hun vragen en zorgen.

Wethouder René van Ginderen is verantwoordelijk voor dit programma. “We bieden het liefst alle kinderen in Roosendaal gratis voorschoolse educatie aan”, zegt Van Ginderen. “Maar dat is nu financieel niet haalbaar. Daarom richten we ons op de wijken waar de achterstanden het grootst zijn. Juist daar kunnen we het meeste betekenen voor de toekomst van onze kinderen. Dit sluit volledig aan bij de doelstellingen van het Nationaal Programma Roosendaal.”

Gelijke kansen in de toekomst

Het nieuwe initiatief zorgt er volgens de gemeente voor dat meer kinderen een goede start maken op de basisschool. En dat levert hen weer betere kansen in de toekomst. Want juist in de focuswijken is dat een punt van zorg. “Uit cijfers blijkt dat een groot aantal jongeren uit deze wijken school verlaat zonder diploma. Het percentage is zelfs twee keer zo hoog als in de rest van Roosendaal”, dat schrijft de gemeente in een persbericht. Zonder diploma lopen deze jongeren later in hun leven tegen kansenongelijkheid aan op de arbeidsmarkt. En dat kan weer tot verschillende problemen leiden. De gemeente hoopt deze ongelijkheid aan te pakken door al op jonge leeftijd te investeren in de ontwikkeling van kinderen.

Wat is ‘Voor ons Roosendaal’?
De alliantie ‘Voor Ons Roosendaal’ bestaat uit: Alwel, Politie, WijZijn Traverse groep, MEE West-Brabant, KPO Roosendaal, Stichting OBO, Curio, Kober Kinderopvang, SDW, OMO Scholengroep Tongerlo, JTC Roosendaal, Werkplein Hart van West-Brabant, TWB Roosendaal, GGZ Westelijk Noord-Brabant, VNO NCW Zeeland Brabant, Rijksoverheid en Gemeente Roosendaal.

In het Nationaal Programma Roosendaal werken de alliantiepartners en bewoners samen om problemen (zoals werkloosheid, (kans)armoede, slechte gezondheid, woonproblematiek en onderwijsachterstanden) in Roosendaalse focuswijken aan te pakken. De alliantie heeft in 2023 een flink bedrag aan subsidiegelden van de rijksoverheid toegekend gekregen voor de langdurige aanpak van deze problemen.