Bergen op Zoom

Grote berg kleding in het Markiezenhof is kunstwerk van Addy

Emma Janvier Emma Janvier

In het Markiezenhof in Bergen op Zoom is tentoonstelling Awareness te zien. De expositie is gemaakt door verschillende kunstenaars en duurzaamheidexperts en belicht de, soms moeilijke, relatie tussen de mens en de natuur. Op de kleine binnenplaats is het enorme kunstwerk van Addy van Kempen Over The Top te bewonderen. Een werk dat gaat over overmatige kledingproductie.

“Ik ben altijd bezig met het milieu”, vertelt Addy. “Eigenlijk bestaat alles wat ik maak uit afval.” Toen de Bergse werd gevraagd om voor de expositie iets te maken, wilde ze daarom ook maar al te graag meewerken. “Het was wel even een uitdaging om te bedenken wat ik wilde gaan maken. Over plastic weten mensen nu al wel veel, maar kleding is nog een beetje een vergeten kindje.”

Mensen verbazen zich erover hoe groot het is.

Daarom besloot ze een hele berg kleding op de binnenplaats te bouwen. “Het is best een indrukwekkend ding”, lacht ze. “Mensen verbazen zich ook over hoe groot het is. Hij heeft een diameter van 6 meter en hij is 3 meter hoog.” Om dat op te bouwen was flink wat werk volgens Addy. “We zijn in totaal drie dagen bezig geweest. Het is een halve bol gemaakt uit driehoeken, dus hij is echt super sterk.”

Het kunstwerk is te zien op de Kleine Binnenplaats van het Markiezenhof

Verzuipende poppen

“Alle kleding heb ik opgehaald bij Saver. Aan sommige kleding zat zelfs nog een prijskaartje, dat laat gelijk het probleem zien”, zegt Addy. “De poppen die eruit steken komen van een veiling.” Die hebben overigens ook een speciale betekenis. “De armen en benen steken eruit, dat symboliseert de poppen die elke collectie weer opnieuw uit- en aangekleed worden. Zij verzuipen ook letterlijk in alle kleding.”

Ga eens kijken bij de tweedehandswinkel.

Addy is trots op haar kunstwerk en blij dat een onderwerp, wat haar persoonlijk ook erg aan gaat, nu door zo veel mensen bekeken kan worden. “Ik word altijd een beetje triest als ik die documentaires over overmatige kledingproductie en vervuiling zie. Er worden enorme dumpingen gedaan in de natuur, gewoon echt bergen aan kleding die daar terechtkomen. Dat moet anders kunnen.”

Bewust en duurzaam

Met haar kunstwerk wil Addy mensen meegeven om wat bewuster met kleding om te gaan. “Probeer duurzamere kleding te kopen waar je wat langer mee kan doen”, legt ze uit. “Of als dat prijstechnisch niet kan, ga eens langs een tweedehandswinkel. Daar zit zo vaak nog kleding tussen waar het kaartje nog aan zit.”

Addy’s ‘Over The Top’ is nog tot en met 16 augustus te bekijken.