Roosendaal

Jan spoort Aziatische hoornaars op: ‘Ze vragen mij vaak wat ik aan het doen ben’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Jan de Rooij (70) uit Wouw heeft een wel hele bijzondere hobby. Hij vangt namelijk Aziatische hoornaars om deze vervolgens te voorzien van een zender, zodat hij de nesten kan opsporen. Zijn doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk nesten te vinden, zodat deze professioneel verwijderd kunnen worden.

“Je kunt wel stellen dat het zoeken een uit de hand gelopen hobby is”, erkent Jan. Al meer dan vijftig jaar houdt hij als imker bijen. Sinds een aantal jaren ziet hij een bijzonder fenomeen opduiken: de Aziatische hoornaar. Het 2,5 centimeter lange insect is volgens de imker een groot probleem voor natuur én mens. Ondanks dat hij al met pensioen is, houdt hij zich hier zeven dagen per week mee bezig.

Op verschillende plaatsen in de gemeente Roosendaal hangen potjes met daarop zoetstof waar de beestjes op afkomen. Als Jan richting het plantsoen loopt waar de potjes hangen, ziet hij vier hoornaars op een van de potjes zitten. “Je ziet dat drie van de vier al door mij gemerkt zijn met viltstift. Dat is om te kijken of er meerdere vliegrichtingen zijn”, legt hij uit. Jan pakt de gemerkte hoornaar met een buisje, zodat hij vervolgens het diertje kan voorzien van een zendertje.

Op zoek

Nadat Jan de hoornaar heeft vrijgelaten in een tentje om te kijken of hij met de zender om nog nog steeds goed kan vliegen, laat hij hem weer vrij in de natuur. “Doordat hij nu gezenderd is kan ik met een app op mijn telefoon de vliegrichtingen van de hoornaar zien.” Op deze manier kan hij dus het gedrag bestuderen en vervolgens op zoek gaan met zijn ontvanger. De ontvanger lijkt op een soort grote antenne. “Hoe dichter ik bij de hoornaar met het zendertje kom, hoe beter mijn signaal wordt. Dit weet ik doordat de ontvanger dan steeds harder gaat piepen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Hoornaars Roosendaal
Op het potje zitten vier hoornaars.

Afgelopen voorjaar heeft Jan samen met zijn helpers 125 koninginnen gevangen. Die zorgen voor de voortplanting van de insectensoort. Dit jaar staat de teller al op ruim tien opgespoorde en weggehaalde nesten.

Ik maak er een spel van.

Met behulp van de app op zijn telefoon en dus de ontvanger spoort Jan de Hoornaar op. Tot nu toe heeft Jan altijd wel succes. De dag na het interview laat Jan weten dat hij het nest al gevonden heeft. “Het kan enorm snel gaan”, lacht hij. Ook als het tegenzit houdt Jan altijd de moed erin. “Gewoon blijven doorzoeken. Ik maak er een spel van voor mezelf.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Nest Hoornaar
Jan met een Hoornaarsnest die hij begin dit jaar opgespoord heeft.

Jan meent dat de urgentie enorm groot is om zoveel als mogelijk de hoornaar uit te bannen. “Dat zal helaas nooit helemaal lukken, omdat je nooit het laatste kunt vinden.” De Aziatische hoornaar is volgens Jan niet goed voor de natuur. “Hij heeft hier geen natuurlijke vijanden. Daarom kan hij zich maar blijven voortplanten.” Jan wijst op het feit dat als hij en zijn helpers de nesten niet opsporen, het helemaal uit de klauwen kan lopen. “Alle nuttige insecten worden door de hoornaar opgegeten, van vlinders tot aan bijen. Dat is natuurlijk ontzettend slecht voor de natuur.”

Ik ben bang als je in een korte tijd tweehonderd keer gestoken wordt, je dit niet zal overleven.

Toch hoef je volgens Jan als mens niet direct bang te zijn voor ‘de monsterwesp’. “Als je hem gewoon zo tegenkomt zal hij je echt niks doen. Ik zeg altijd maar zo: hij schijt dan gewoon in zijn broek.” Het wordt eigenlijk pas gevaarlijk voor de mens als je in de buurt van een nest komt. “Als je binnen tien meter van het nest komt heb je kans dat je aangevallen wordt.” En dat is dan niet zonder gevolgen, denkt de imker. “Ik ben bang als je in een korte tijd tweehonderd keer gestoken wordt, je dit niet zal overleven.”