Roosendaal

Koffietafel in de supermarkt is een laagdrempelige stap naar meer verbinding

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In de landelijke week tegen Eenzaamheid wordt er in Roosendaal extra aandacht gegeven aan allerlei sociale initiatieven. Mensen kunnen in verbinding komen met elkaar tijdens koffiemomenten. Om de drempel om zo’n moment te bezoeken zo laag mogelijk te maken, is er op donderdagochtend een koffieochtend in de Jumbo aan de Van Beethovenlaan. Donderdagochtend bezocht ook wethouder Evelien van der Star dit moment in het kader van de Week tegen eenzaamheid.

Donderdagochtend zet Rutger van Wijzijn een houten tafel in het midden van de supermarkt. Terwijl klanten van de Jumbo hun boodschappen doen, zet hij thermoskannen koffie en thee op tafel en schuif hij de stoelen aan. Vanaf een uur of tien druppelen de eerst koffietafelgasten binnen. Het zijn mensen uit de omgeving die voor het wekelijks koffiemoment komen. Ze kunnen genieten van een kopje koffie, een koekje, en vooral: goed gezelschap.

Spontane ontmoeting

Esther van der Wekke, filiaalmanager van de Jumbo, vertelt enthousiast over het initiatief. “Mensen die zich eenzaam voelen, maar ook onze klanten, kunnen gewoon aanschuiven voor een kop koffie en een gezellig gesprek”, legt ze uit. Volgens Van der Wekke is de supermarkt een perfecte locatie voor zo’n ontmoetingsplek, juist omdat het midden in de wijk ligt. Het initiatief is dus niet alleen bedoeld voor ouderen of mensen die zich eenzaam voelen, ook toevallige bezoekers van de supermarkt zijn welkom om aan te schuiven. Voor sommigen is het een vast uitje, voor anderen een spontane ontmoeting tijdens het boodschappen doen.

Eenzaamheid

Het koffiemoment is onderdeel van een bredere aanpak van de gemeente Roosendaal om eenzaamheid te bestrijden. Wethouder Evelien van der Star benadrukt het belang van laagdrempelige ontmoetingsplekken in de strijd tegen dit groeiende probleem. “Eenzaamheid is een steeds groter probleem, niet alleen in Roosendaal, maar in heel Nederland. Zo’n koffietafel in de supermarkt is een simpele, maar doeltreffende manier om mensen samen te brengen”, vertelt de wethouder. Ze benadrukt dat de kracht zit in het kleine gebaar: “Soms is een simpele ‘hoi’ al genoeg om iemand het gevoel te geven dat ze erbij horen.”

Je kunt gelijk je boodschappen doen

Tijdens het koffiemoment worden uiteenlopende verhalen gedeeld. Twan Doggen, een vaste bezoeker, komt er graag voor de gezelligheid en het contact met anderen. “Het is ook leuk om er even uit te zijn voor een praatje. En je kunt gelijk je boodschappen doen”, vertelt hij met een glimlach. Hij waardeert de variatie aan gezichten die hij er wekelijks ziet, al zijn er ook bekende gezichten. “Het varieert een beetje, maar meestal zijn het dezelfde mensen. Dat maakt het wel gezellig”, aldus Doggen.

Tegenover hem zit Donny de Bruijn, een andere bezoeker van het koffiemoment. “Ik kom hier elke donderdag en het is gewoon fijn om even onder de mensen te zijn”, zegt hij. “In het verleden was er altijd een koffiezetapparaat en dan kon je elke dag eigenlijk even een bakje koffie doen. Maar dat is allemaal afgeschaft.” Volgens de filiaalleider is dat omdat er veel misbruik van werd gemaakt. De huidige manier onder begeleiding van een medewerker van WijZijn werkt volgens haar wel.

Week tegen Eenzaamheid

De gemeente Roosendaal is trots op dit soort initiatieven, vooral tijdens de Week tegen Eenzaamheid (26 september t/m 2 oktober), waarin extra aandacht wordt gevraagd voor het thema. Ook de bezoekers zien het belang van dit soort bijeenkomsten. Twan Doggen: “Als er echt mensen zijn die zich eenzaam voelen, dan is het belangrijk dat ze zo’n plek als deze opzoeken. De mogelijkheden zijn er, maak er gebruik van.”

Bijna 11 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder voelde zich sterk eenzaam in 2023. Dat is gelijk aan een jaar eerder, maar opnieuw hoger dan in 2019, voor de coronapandemie. Toen was ongeveer 9 procent sterk eenzaam. Eenzaamheid komt het vaakst voor onder mensen die buiten Nederland geboren zijn. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het CBS, dat jaarlijks onder ruim 7 duizend mensen wordt afgenomen.