Bergen op Zoom

Komst Bernadette-reliek is ‘mooiste cadeau’ dat jubilerende pastoor zich kan wensen

Han Verbeem Han Verbeem

Kort voor negen uur komt de wagen dinsdagmorgen voorrijden bij de Bergse Lourdeskerk. Twee medewerkers van het bisdom Roermond dragen de kostbare inhoud het kerkgebouw binnen. De goudkleurige reliekhouder bevat enkele ruggenwervels van Bernadette Soubirous (1844-1879). Het is deze heilige die de grondslag legde voor de Mariaverering bij Lourdes, waar jaarlijks miljoenen pelgrims naar toe gaan.

De aanwezigen in de Lourdeskerk zijn zichtbaar geroerd. “Tot tranen toe”, moet een dame van de bloemschikgroep toegeven. Voor pastoor Paul Verbeek, die vandaag zijn 30-jarig priesterschap viert, is dit het mooiste cadeau dat hij zich kan wensen.

Onbevlekte ontvangenis

De schrijn, een achthoekig verguld zilveren torentje van pakweg een halve meter hoog, is kunstig uitgevoerd in neogotische stijl. Het kostbare object is veilig opgeborgen in een doorzichtige perspex box. De email inleg op de schrijn verbeeldt de verschijning van de Maagd Maria aan de destijds 14-jarige Bernadette in de grot van Massabielle bij Lourdes. Achttien keer verscheen Maria aan Bernadette, tussen 11 februari en 16 juli van het jaar 1858. Bij het zestiende visioen openbaarde Maria zich als ‘de onbevlekte ontvangenis’: als moeder van Jezus was ze, vanaf de conceptie, vrijgesteld van de menselijke erfzonde.

Rondreis door Nederland

De verschijningen, de boodschap van Maria en de onverklaarbare genezingen van bezoekers aan het bronwater van Massabielle, waren in 1933 voor het Vaticaan aanleiding Bernadette heilig te verklaren. Daarvoor is tot drie keer haar graf geopend, de laatste maal in 1925. Bij die gelegenheid zijn ook enkele botten uit het graf gehaald en voor onderzoek meegenomen naar Rome. Diezelfde beenderen maken deze maand een rondreis door Nederland. Begin juli kwam de schrijn aan in Maastricht, afgelopen dagen was deze in Hulst en St. Willebrord – dinsdag mag de Bernadette-reliek de gehele dag in Bergen op Zoom verblijven.

Diensten

Drie missen zijn er, ter ere van het bijzondere bezoek: een welkomstdienst om elf uur ‘s morgens, een Mariamis met bloemenhulde om drie uur ‘s middags en ‘s avonds een eucharistieviering met een lichtprocessie rondom de Lourdeskerk. De nagebouwde Lourdesgrot bij de ingang van de kerk biedt ruimte voor bezinning – in deze ‘grot’ is ook een steentje uit het échte Lourdes ingemetseld, een gedenkplaat vermeldt het bouwjaar 1920.

Uniek

Volgens pastoor Verbeek is het bezoek van de Bernadette-relikwie een unicum voor de Markiezenstad. “Voor zover ik weet is er nog niet eerder een reliek van een dergelijke betekenis in Bergen op Zoom geweest”, zegt hij. De Bergse Lievevrouweparochie organiseert geregeld bedevaartreizen naar Lourdes. In september gaat er weer een bus – er gaat onder anderen een groep cliënten mee van zorginstelling tanteLouise. “Er zijn nog plaatsen, maar wie mee wil gaan moet wél snel zijn”, zegt de pastoor.

Blauw-wit

De dames van de bloemschikgroep maken zich dinsdagmorgen op voor de laatste voorbereidingen voor de vieringen. De bloemstukken, die bij de reliekschrijn komen te staan, bevatten bloemen in een blauw-witte kleurschakering. “De kleuren van Maria”, legt bloemschikster Jo Hazen-de Kok uit. Ze werkt al enkele jaren als vrijwilliger in de kerk, zelf is ze al enkele keren in Lourdes geweest. “De eerste keer in 1955, toen was ik nog erg jong. Later ben ik écht als pelgrim gegaan.” Want een Lourdesreis is méér dan alleen maar een reisje, benadrukt ze, het is een intense ervaring. De komst van de relikwie naar Bergen op Zoom ontroert haar dan ook diep. “Voor mij is het een weerzien met Bernadette.”

Terug naar Frankrijk

Woensdagochtend vertrekt de kostbare schrijn weer uit Bergen op Zoom. Dan gaat deze naar Breda om uiteindelijk in Den Bosch de Nederlandse reis af te ronden. Maandag gaat de reliek weer terug naar Frankrijk. Dan is Bernadette weer thuis, nét voor het begin van de meimaand – de Mariamaand.