Klein-Zundert

Leerlingen Mencia Sandrode Zundert adopteren graf van ‘de Goede Duitser’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Leerlingen van de tweede klas van het Mencia Sandrode uit Zundert zijn trots op hun plaatselijke held. “Ik heb heel veel respect voor Joep Henneboel”, meent tweedeklasser Ashley. De school en de gemeente vinden dat ‘de Goede Duitser’ niet vergeten mag worden. Daarom besluit de school het graf te adopteren van Henneboel, om de leerlingen een stukje bewuster te maken van de geschiedenis.

“Joep Henneboel wordt hier in Zundert wel ‘de goede Duitser’ genoemd”, legt burgemeester Joyce Vermue uit. “Hij was onderdeel van de Grüne Polize. Vanuit die rol heeft hij heel veel Nederlandse Joodse mensen helpen vluchten voor de Duitsers”, vervolgt burgemeester Vermue. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Henneboel zich in Zundert, waar hij uiteindelijk op 3 augustus 1990 overleed.

Blijven vertellen

Middelbare school Mencia Sandrode vindt het belangrijk om het verhaal van Henneboel aan haar leerlingen te blijven vertellen. Dit onderstreept ook docent Femke van Eck. “Deze man heeft meerdere keren zijn leven op het spel gezet tijdens de Tweede Wereldoorlog om mensen te redden van de dood.”

“We merken dat we met een generatie te maken krijgen die niet goed meer weten welke gruwelijkheden er tijdens de oorlog plaats hebben gevonden. Daarom willen wij verhalen als deze doorvertellen en levend houden.” Dit doet de school door het graf van de verzetsheld de adopteren en dit in de toekomst te onderhouden.

“We moeten ons beseffen dat vandaag de dag vrijheid niet meer zo vanzelfsprekend is”, vindt burgemeester Vermue. Hierbij verwijst ze naar de huidige oorlogen en conflicten die nu spelen in de wereld.

Respect

De tweedeklassers hebben respect voor Joep Henneboel. Met een aantal mooie gedichten en woorden, wordt hij geëerd op de begraafplaats in Klein-Zundert. Ashley (13) en Desteny (14) zijn één van de leerlingen die tijdens de herdenking wat mogen zeggen. “Ik ben gaan nadenken wat vrijheid voor mij betekent en dit heb ik opgeschreven op papier”, vertelt Desteny. “De tekst komt echt uit mijn hart”, meent ze.

De leerlingen vinden het goed dat ze iemand als Joep Henneboel herdenken. “Ik heb respect voor hem en we mogen hem niet vergeten”, vindt Ashley.

Dankbaar

Onder toeziend oog van Frits Barend leggen de leerlingen bloemen op het graf van Joep Henneboel. “Ik zeg altijd maar zo: Ik had hier niet mogen zijn”, zegt Barend, die zelf een Joodse achtergrond heeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de ouders van Barend verraden. “Een Nederlandse agent een een Duitse Grüne kwamen drie Joden ophalen op een onderduikadres.” Ze zijn opzoek naar de vader en moeder van Barend en zijn broer. Frits Barend is zelf dan nog niet geboren.

Als de Duitse agent oog in oog komt te staan met de moeder van Frits Barend die verstopt in de kast zit, laat de Duitse agent aan zijn Nederlandse collega weten geen Joden gevonden te hebben. Dit tot ongeloof van zijn collega.

“Toen ik dit verhaal een aantal jaar geleden bekend maakte, werd ik erop geattendeerd dat het wel eens Joep Henneboel kon zijn die ons toen gered heeft. Hoogstwaarschijnlijk leef ik dankzij hem.”