Roosendaal

Mega-verbouwing De Kring, theater verhuist tijdelijk naar andere locatie

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een oude dame die een facelift krijgt. Zo wordt de verbouwing van theater De Kring in Roosendaal omschreven. Het verouderde gebouw gaat compleet op de schop, waardoor het zal lijken alsof het opnieuw gebouwd is. En tijdens deze verbouwing verhuist de grote theaterzaal naar het EKP-gebouw aan de Kade.

De plannen voor de verbouwing zijn groots en uniek te noemen. Door de bijzondere verbouwing zal het theater namelijk een klein energiecollectief worden. “Dit is echt een parelproject voor zowel de gemeente als De Kring”, begint wethouder Klaar Koenraad. Want het verduurzamingsproject dat in De Kring uitgevoerd gaat worden, zou nog nergens op de wereld op deze grootte uitgevoerd zijn.

Verduurzamen

Verduurzamen is het grote doel van de verbouwing. Daarom zullen er speciale aluminiumplaten tegen de theatertoren gemaakt worden. In die platen zitten buisjes met water, die met behulp van licht verwarmen én koelen. “En daar hebben we niet alleen zonlicht voor nodig. Daglicht is voldoende”, vertelt De Kring-directeur Jan-Hein Sloesen. Op die manier is er geen verwarming meer nodig, en ook geen warmtepomp.

Omdat deze nieuwe techniek meer warmte op kan wekken dan De Kring nodig heeft, worden ook de Sint Jan en het Tongerlohuis aangesloten aan het kleine energiecollectief. “En misschien dat in de toekomst omliggende gebouwen ook gebruik kunnen maken van dit systeem”, aldus Sloesen. Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak te liggen die zowel het theater als het museum dag en nacht kunnen voorzien van stroom.

Toekomstbestendig verbouwen

Naast het pand verduurzamen, krijgt het gebouw ook qua uiterlijk een opknapbeurt. “Dat doen we voor de bezoekers”, vervolgt de directeur. Zo wordt het pand toegankelijker voor ouderen en mindervaliden. Er komt bijvoorbeeld een lift in het gebouw. Bovenop het theater komt een dakterras. “En uit onderzoek bleek dat het gebouw zo lek is als een mandje als het om verwarmen gaat, ook dat gaan we oplossen.”

Theater De Kring Roosendaal
Een impressie van het ‘nieuwe’ gebouw (afbeelding: gemeente Roosendaal)

De laatste stap van de verbouwing is vergroenen. “Dat is moeilijk in de binnenstad”, zegt wethouder Koenraad. Maar daar zijn oplossingen voor bedacht. De buitenwanden van het pand zullen namelijk bekleed worden met groen. Dat wordt deels gedaan om de binnenstad hittebestendiger te maken, maar ook om de biodiversiteit te vergroten. In het groen zouden namelijk driehonderd tot zeshonderd verschillende soorten beestjes komen te wonen.

Tijdelijke verhuizing

Alle plannen kosten naar schatting zo’n 12 miljoen euro. De Kring heeft hiervoor een hypotheek af kunnen sluiten, waarvoor de gemeente garant staat. Als de raad met deze plannen en kosten akkoord gaat, dat wordt 21 november beslist, kan alles in gang gezet gaat worden. “Dat zou betekenen dat in juli 2025 de grote zaal van De Kring tijdelijk verhuist naar het EKP-gebouw”, vertelt Sloesen.

Het EKP-gebouw biedt precies dezelfde capaciteit als de grote zaal van het theater: 880 stoelen. Voor de kleine zaal moet nog een andere locatie gezocht worden. Ook het museum verhuist tijdelijk naar het EKP-gebouw. Het is dan de bedoeling dat per 1 januari 2027 De Kring terugkeert naar haar (bijna) gloednieuwe locatie aan de Kerkstraat.

Lees ook: Gemeente Roosendaal en Theater De Kring slaan handen ineen en werken aan De EnergieKring