Bergen op Zoom

Nieuwsanalyse – Verblind door fanatisme: strijden voor De Spie tegen beter weten in

Stockfoto: Shutterstock

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse gemeenteraad is tot op het bot verdeeld over de bestemmingplanwijziging voor de Glymespolder, die de raad al in maart 2022 heeft aangewezen als plaats voor het nieuwe 380KV-hoogspanningstation.

Het vaststellen van de benodigde planwijziging zou donderdagavond feitelijk een formaliteit moeten zijn: de raad heeft immers de locatiekeuze al gemaakt. Maar ondernemers en bewoners van Lepelstraat voeren op de achterhoede een snoeiharde en nietsontziende lobby voor een alternatieve plaats voor het verdeelstation, namelijk De Spie. Een onrealistisch alternatief, zo blijkt nu, zeker nu grondeigenaar en Spie-buurman Sabic zich ‘met alle ter beschikking staande middelen zal verzetten tegen dit alternatief’- aldus een openbare brief van de kunststoffabrikant aan de Bergse raadsleden.

Maar daar willen dorpsraad Lepelstraat en andere voorstanders van De Spie niet van horen. Verblind door fanatisme zien ze de onmogelijkheden niet, en blijven raad én media bestoken met mails, telefoontjes en appjes. Het ideaal van De Spie als perfecte locatie op bestaand bedrijfsterrein is tot een ideologie geworden, een strijd tegen windmolens. Een strijd die geen winnaars kent, alleen verliezers. En niet op de laatste plaats de inwoners van Lepelstraat. Want hen wordt valse hoop voorgehouden, een schijnoplossing van de onmogelijke mogelijkheid.

Het nieuwe verdeelstation is onderdeel van de versterking van het huidige elektriciteitsnet, dat door de enorme toename van duurzame energiebronnen volledig op slot zit. Netcongestie, heet dat in vaktermen. Om de stroomvoorziening in West-Brabant, Tholen en Schouwen-Duiveland veilig te  stellen, en nieuwe aansluitingen mogelijk te maken, is bij Halsteren een 380KV-station nodig. Vanuit gemaal De Pals, ten noorden van de Thoolse brug bij het kanaal, gaat dan een hoogspanningsverbinding richting Tholen en uiteindelijk Zierikzee.

Zeeland wacht met smart op groen licht van de Bergse raad. Een nieuwe locatiediscussie kan de voor de Zeeuwen noodzakelijke netversterking een vertraging van járen opleveren. Sterker nog, de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat vraagt zich openlijk af of de Bergse raadszaal wel de juiste plaats is om dit soort debatten te voeren. En daarin geven Bergse coalitiepartijen als VVD en Lokaal Realisme hem gelijk. Het gaat immers om een groter belang, dat Lepelstraat én de gemeente Bergen op Zoom vér overschrijdt.

Natuurlijk, niemand zit erop te wachten de groene polder in te wisselen voor een industrieel energielandschap van tientallen hectaren in omvang. En De Spie is al eerder aangewezen als bedrijfsgebied, dus bouwen daar zou een logische stap zijn. Ook al is het perceel driehoeksvormig en niet vierkant. Maar waar een wil is, is een weg – merkte een woordvoerder van de netbeheerder vóór de zomer op in een beeldvormende vergadering.

Maar die weg blijkt uit te monden in een doodlopend steegje. De provincie Noord-Brabant werkt niet mee aan de noodzakelijke plaatsing van masten in buitendijkse natuur, omdat er een goed alternatief voorhanden is, namelijk De Pals. TenneT wil het alternatief niet -want tijdsverlies- en Sabic wil het al hélemaal niet, De fractie van Samen0164 leest de protestbrief van Sabic geheel anders en ook de Lepelstraatse en Thoolse belangengroep benadrukken dat het Sabic-verzet zich alleen tegen het alternatieve tracé over hun terrein richt – en niet tegen het verdeelstation zélf. Het is een opmerkelijke redenering. Want een verdeelstation zonder kabels is als een treinstation zonder spoorrails. Het één is niet los te zien van het ander – benadrukt ook wethouder Joost Pals. Het verzet van Sabic maakt het alternatief tot een niet bestaande optie, elke discussie over de plaatsing van een kabelloos verdeelstation is theoretisch.

Toch zal het spannend worden, donderdagavond bij stemming in de Bergse raad. Oppositiepartijen als GBWP, Lijst Linssen en BSD willen een wig drijven in de coalitie en spreken coalitiepartijen als D66, GroenLinks en PvdA op hun groene natuuridealen. Maar is de Glymespolder wel échte natuur? Het is er groen, dat klopt, maar het is vooral een agrarisch productielandschap zoals dat eerder ook is opgeofferd voor nieuwbouwwijken in de Markiezaten en bij De Schans in Halsteren. En wat betreft Lepelstraat: dat ligt sinds 380KV verder van Bergen op Zoom dan ooit.

Met verzet Sabic tegen alternatief 380KV-tracé lijkt hoop voor De Spie te vervliegen (zuidwestupdate.nl)