Roosendaal

Orde van de Roos laat Roosendaalse geschiedenis zien

Behind the scenes (foto: Nick Kawaler/Orde van de Roos)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Oorlog, turf, geloof en het spoor. Het zijn vier belangrijke onderwerpen van de Roosendaalse geschiedenis én van de korte film De Orde van de Roos. Laatstgenoemde is een Roosendaals project, op initiatief van oud-burgemeester Han van Midden. Het doel: Roosendaalse jongeren kennis laten maken met hun roots, met de hoop dat ze daardoor in de stad blijven wonen.

Op verzoek van oud-burgemeester Van Midden zijn filmmaker Nick Kawaler en Martine van Dommele van Love for Life ruim een jaar geleden aan het grote project begonnen. “We hebben echt zelf onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Roosendaal”, vertelt Martine. “En terwijl we dat deden bleven we veel gesprekken voeren met de burgemeester.” Er is specifiek gezocht naar gebeurtenissen die matchen met de doelgroep van de video: Roosendaalse jongeren.

Kracht halen uit tegenslag

Er zijn uiteindelijk vier onderwerpen naar voren gerold die het verhaal van Roosendaal vertellen: oorlog, turf, geloof en het spoor. “Dit wordt in beeld gebracht door zes jongeren die er op het eerste oog een beetje stoer uit zien”, legt Nick uit. “Zij krijgen de opdracht om de geschiedenis van Roosendaal in beeld te brengen.” Al freerunnend, fietsend en rappend gaat het zestal op pad. De stem van wie ze de opdrachten krijgen, blijkt uiteindelijk Van Midden te zijn.

Behind the scenes (foto: Nick Kawaler/Orde van de Roos)

“Het verhaal over de geschiedenis van Roosendaal, leert ons dat we kracht halen uit tegenslag. En dat we daardoor telkens sprongen konden maken. Dat is de boodschap die ik aan álle Roosendalers wil nalaten. Voordat ik definitief uit mijn rol als burgemeester stap”, sluit hij de film af. Daarnaast is het de bedoeling dat doordat de jongeren leren over de geschiedenis van hun stad, ze meer verbinding voelen met hun woonplaats.

Meer dan een film

De Orde van de Roos is meer dan een film, zeggen zowel Nick als Martine. Zo zit er een diepe boodschap achter, dat tegenslagen juist kunnen zorgen voor vooruitgang. “Dat wilde de burgemeester graag”, aldus Martine. “De geschiedenismomenten zijn momenten waaruit duidelijk wordt dat Roosendaal is gegroeid en sterker is geworden.”

Behind the scenes (foto: Nick Kawaler/Orde van de Roos)

Daarnaast is er een campagne en een lespakket aan de film gehangen. “Voor de film in première ging, zijn we bij vier scholen langs geweest”, vertelt Nick. “Daar hebben we posters en vlaggen opgehangen. We hebben rozen en rozenblaadjes weggelegd. Als teaser maar ook als een backstory.” Daarnaast is De Orde van de Roos actief op TikTok en Instagram.

Momenteel wordt er een lesplan gemaakt bij de film, speciaal voor middelbare scholen in Roosendaal. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. “Maar het wordt in ieder geval een lespakket waarin de film de start van de les is”, zegt Nick. “Het wordt dus geen standaard geschiedenisles. Het moet stof tot nadenken geven. We willen dat jongeren na de les weten dat Roosendaal tegenslagen heeft gekend, en dat ze dingen uit de film herkennen in de stad.”

Veerkracht ontwikkelen

Volgens Martine moet het lespakket jongeren leren om veerkracht te ontwikkelen. “En dus dat ze zich niet moeten laten tegenhouden door tegenslagen. We willen dat jongeren zelf initiatief nemen, en de toekomst in hun eigen hand hebben.”

De Orde van de Roos is een bijna volledige Roosendaalse productie. “De jongeren en vrijwilligers komen uit Roosendaal. Zo doen er ook twintig Roosendaalse jongeren aan mee”, verklaart Martine. Meer dan tachtig mensen zijn betrokken geweest bij het project. “We gaan er ook nog mee verder. Zo komt er een videopodcast waarin de thema’s veerkracht en geschiedenis worden besproken. Daarin willen we opnieuw een koppeling maken met het verleden, heden en de toekomst.”