Roosendaal

Peter heeft ALS, maar dankzij Gijs sport hij nog elke week

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Peter Fluiter (65) uit Roosendaal heeft ALS. Ondanks dat zijn gezondheid door zijn ziekte hard achteruit gaat, staat hij positief in het leven. Zo gaat hij nog op vakantie én sport hij wekelijks om zijn conditie op pijl te houden. En dat laatste doet hij met personal trainer Gijs Linders.

“Het is eigenlijk steeds wachten op wat er gaat uitvallen”, vertelt Monica van der Heide (56), de vrouw van Peter. De ziekte begint bij hem met verschijnselen tijdens het praten, vervolgens uit het zich vandaag de dag ook lichamelijk. “Het gaat allemaal niet zo snel meer als dat Peter zou willen.” Met het brein van Peter is niets mis. Hij is zelfs hoogbegaafd. Hij denkt nog steeds zoals hij dit voor zijn ziekte ook deed. Daarom frustreert de ziekte Peter, omdat hij niet meer alles kan doen wat hij graag zou willen.

Peter heeft zo’n vechtlust en is ontzettend positief ingesteld.

De motivatie in het gezin, wat bestaat uit vrouw, vijf kinderen en een hond, is dat elke dag er één is waarbij ze met z’n allen het beste uit willen halen. Waar Peter eerst een goedlopend eigen bedrijf had waar hij zestig tot tachtig uur werkte, moest hij noodgedwongen zijn bedrijf failliet laten verklaren en zijn personeel ontslaan. “Peter is nu volledig afhankelijk van mij”, vertelt Monica. Dat haar man zo hard achteruit is gegaan, vindt ze akelig om te zien. “Peter heeft zo’n vechtlust en is ontzettend positief ingesteld. Daar word je toch uiteindelijk vanzelf in meegenomen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Peter en Monica trouwen
Peter en Monica samen met hun gezin tijdens hun trouwerij afgelopen juli.

Peter is altijd al een sportfanaat geweest. Echter laat zijn lichaam hem nu in de steek door de spierziekte. Toch laat hij zich niet uit het veld slaan en besluit hij om ‘gewoon’ te willen sporten. Via via komen Peter en Monica met personal trainer Gijs Linders in contact. De 29-jarige Bergenaar is gespecialiseerd in het trainen van mensen met een beperking. “Gijs daagde Peter enorm uit om naar de sportschool te komen.” Monica vindt het fantastisch dat Peter zo gemotiveerd is.

Het klikt persoonlijk en hij begrijpt goed wat ik wil.

Gijs moest in het begin goed onderzoek doen. “Ik ben heel veel informatie gaan opzoeken over ALS. Uiteraard of het ook wel verstandig is om überhaupt met iemand te gaan sporten die ALS heeft”, vertelt Gijs. Uiteindelijk maakt hij een plan en nu zijn ze al een aantal maanden sportief bezig. Peter waardeert enorm wat Gijs voor hem doet. Praten zelf lukt niet meer, maar via een iPad kan hij zeker van zich laten horen. “Het klikt persoonlijk en hij begrijpt goed wat ik wil.” Bij ALS gaat het lichaam steeds verder achteruit, maar toch ziet trainer Gijs ook vooruitgang. “Ik zie zijn conditie ten opzichten van eerst verbeteren. Dat is erg mooi om te zien.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Amsterdam City Swim
Peter is door familie en vrienden door de grachten van Amsterdam getrokken.

Gijs bewondert de mentaliteit van zijn sportmaat. “Zijn doorzettingsvermogen is enorm. Hij wil er alles uithalen en daar heb ik veel respect voor.” Dat Peter niet bij de pakken neer gaat zitten, blijkt uit zijn inschrijving voor de Amsterdam City Swim. Dit is een zwemevenement door de Amsterdamse grachten om zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen ALS. “Peter had zichzelf ingeschreven om mee te doen”, vertelt Monica. Echter werd het sterk afgeraden door de reddingsmaatschappij dat Peter zelf zou gaan zwemmen. Uiteindelijk besluit zijn gezin, vrienden en personal trainer Gijs om letterlijk vóór hem te gaan zwemmen. Liggend in een grote opblaasbare band wordt Peter 2.1 kilometer door de grachten getrokken.

Droom

Peter had naast het zwemmen nóg een droom. Dat is meedoen aan een hyrox. Een evenement waarbij je acht kilometer loopt. Na iedere kilometer moet je een zwaar onderdeel afleggen. Peter kan dit zelf niet meer, dus besluit Gijs dit voor hem te doen. “Ik heb een shirt laten maken met het hoofd van Peter erop. Op deze manier doet hij toch een beetje mee.” Tijdens het evenement hoopt hij zoveel mogelijk geld op te halen tegen ALS.

Peter Fluiter en Gijs Linders
Peter samen met trainer Gijs in de sportschool.