Roosendaal

Roosendaal wil gokverslaving onder jongeren terugdringen

Gokautomaat

Foto: Shutterstock

Kitty Joachems Kitty Joachems

Op initiatief van Mike de Waard komt de gemeente Roosendaal met een voorstel om de gokproblematiek terug te dringen. De gemeente begint met het in kaart brengen van deze problematiek onder jongeren en kinderen in de gemeente Roosendaal. Vervolgens komt de gemeente met een voorstel. Roosendaal heeft hiervoor de tijd tot het voorjaar van 2026.

De Waard is raadslid voor de VLP. In een motie constateert hij, namens zijn partij, dat gokken onder jongeren en kinderen steeds populairder wordt. Hij schrijft dat gokken in de meeste gevallen geen onschuldig tijdverdrijf is en dat gokken onder jongeren in toenemende mate verschillende vormen aanneemt. “Gokproblematiek is vaak onzichtbaar totdat gokgedrag uit de hand loopt”, schrijft hij. Hij constateert dan ook dat gokken onder jongeren en kinderen een toenemend probleem is.

Vroegsignalering gokprobleem

In de raadsvergadering van donderdag benadrukte hij dat vroegsignalering belangrijk is. “Aan kleine dingen in het gedrag kun je herkennen dat hij of zij aan gokken is. Het maakt daarbij niet uit in welke vorm”, zei De Waard. “Hoe eerder je het herkent, hoe eerder je het gesprek kunt voeren.” Hij vindt dan ook dat het gokgedrag van jongeren en kinderen meer onder de aandacht moet komen van ouders, docenten, jeugdprofessionals, jongerenwerkers en overige maatschappelijke partners. “Erover communiceren in een vroeg stadium kan jongeren en kinderen beschermen tegen het ontwikkelen van problematische gokgedragen of gokverslaving”, aldus De Waard.

Corrie van Leerzem (Forum voor Democratie) zet vraagtekens bij de Motie van De Waard. Ze is bang voor het kostenplaatje. “Dit is een landelijk probleem”, zegt Van Leerzem. “En er moet toch ook onderzoek worden gedaan?”. De Waard zegt dat hij voor nu de gemeente vraagt om de gokproblematiek in kaart te brengen en met een voorstel te komen. “Als blijkt dat daar een onderzoek aan te pas moet komen dan is dat zo. Het is niet aan mij om invulling te geven aan het voorstel”, besluit De Waard.

Wethouder Klaar Koenraad neemt de motie van De Waard serieus. Ze erkent wel dat het, zoals Van Leerzem suggereert, een landelijk issue is. “Gokorganisaties doen te weinig aan toezicht. Ze zijn daar ook op aangesproken en moeten daar meer aan doen.” Als voorbeeld noemt de wethouder de leeftijdscontrole. Ook zegt de wethouder preventie heel riskant te vinden. “Juist bij jongeren kun je mensen op een idee brengen in plaats van dat het preventief werkt”, legt ze uit. “Maar”, zo vervolgt de wethouder “we kunnen deze motie zeker uitvoeren. We kunnen hiermee onderzoeken wat we als gemeente extra kunnen doen. Fijn dat we daarvoor de tijd hebben tot het voor jaar van 2026.” De motie kreeg donderdag in de raad een ruime meerderheid van de stemmen.