Bergen op Zoom

Legendarische Spitfire te bewonderen tijdens 80-jarige bevrijding Brabantse Wal

Marieke Boot Marieke Boot

Stichting Bevrijding Brabantse Wal laat een jachtvliegtuig bouwen, de Spitfire. Natuurlijk niet een echte, maar een model op ware grootte. Deze is in oktober te bewonderen, om zo de herdenking van de 80-jarige bevrijding te visualiseren.

Binnenin de loods bij Stichting Decorbouw Groot Arsenaal zijn vrijwilligers druk bezig aan de bouw van een heuse Spitfire. Ferd Quik, één van de bouwers: “We willen laten zien wat er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gebeurde, met name bij de bevrijding. Wij denken dat het onderwerp dan meer gaat leven onder het publiek.”

Net echt: spliterwten als klinknagels

Marcel van Oorschot van St. Bevrijding Brabantse Wal vertelt enthousiast over de achtergrond van het gevechtsvliegtuig. “Deze Spitfire wordt nagemaakt naar het model Mark 1, dat is één van de eerste modellen van de Spitfirereeks. Dit model is gebruikt voor de Slag om Engeland. En de slag is mede dankzij de Spitfire gewonnen.”

Quik vertelt verder: “Dit model maken we van hout, kunststof en een klein beetje ijzer. Leuk detail om te weten: de klinknagels bestaan uit spliterwten. De buitenkant ziet er straks uit zoals een echte Spitfire er ook uitziet. Het vliegtuig is demontabel, dat heeft te maken met het vervoer en het uit elkaar halen en weer opbouwen van het model. Het vliegtuig gaat niet weerbestendig zijn, dus we zijn hard op zoek naar een overdekte tentoonstellingsruimte hier in de buurt.”

De eerder gebouwde Shermantank en de Spitfire kun je bekijken van begin oktober tot en met half november van dit jaar.

Thema Tweestrijd

80 jaar bevrijding van de Brabantse Wal wordt groots aangepakt door Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Het publiekelijk tonen van de Spitfire is maar een klein onderdeel van de herdenking. Er vinden tal van activiteiten plaats over de hele Brabantse Wal.

Zo heeft de stichting een overkoepelend thema bedacht, genaamd Tweestrijd met het project Living History. Met een link naar het onderwijs. De grote vraag voor de bezoekers is: ‘Wat zou je doen als…?’ Het publiek krijgt een keuze voorgeschoteld onder druk van de oorlog.

Dineke van Male-Koops, ook van Stichting Bevrijding Brabantse Wal, licht het thema toe. “In het centrum van Bergen op Zoom worden vier oorlogsverhalen uitgebeeld voor en door jongeren, verspreid over verschillende locaties. Een tipje van de sluier: het laatste verhaal eindigt met het bevrijdingsfeest in het Markiezenhof.”

Bevrijdingsprogramma

Van Oorschot vult mevrouw van Male-Koops aan: “De herdenking op de Britse en Canadese begraafplaats vindt ook dit jaar doorgang. Daarnaast is er een concert in theater de Maagd, van de Koninklijke Luchtmacht. En op 26 oktober is er een toertocht met militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog die vanuit Dinteloord en Woensdrecht samenkomen in Bergen op Zoom. Deze Liberation Tour eindigt met een defilé* op de Grote Markt, met ’s avonds een taptoe* op dezelfde locatie.”

*Wat is een defilé? Een optocht van militaire aard, als eerbetoon. En wat is dan een taptoe? Een militaire parade met muziekuitvoering.

Lees ook: Van straattheater tot defilé: zo gaat 80 jaar bevrijding Brabanste Wal eruit zien