Roosendaal

Sporten bij Dynamo straks misschien niet meer mogelijk door gebrek aan trainers

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Jarenlang geeft de 19-jarige Brechje Jongenelen met plezier training bij gymnastiekvereniging Dynamo Roosendaal. Vanuit zelf sporten bij de club rolt ze in de rol van trainster. Helaas moet de Roosendaalse nu besluiten om van twee avonden training geven, naar één avond te gaan. Dit vanwege haar fulltime baan. Maar Brechje is niet de enige die afschaalt of stopt. Met haar stoppen nog een aantal andere trainsters, waardoor er een tekort aan trainers ontstaat. Als er niet snel opvolging komt heeft dit grote gevolgen voor de club.

Vrolijk zijn de jonge leden van Dynamo aan het sporten. Er wordt gesprongen, gezwierd en gezwaaid in de ringen. Toch dreigt het scenario dat de kinderen straks niet meer kunnen sporten. “We hebben te maken met een leiders én vrijwilligers tekort”, legt voorzitter Erwin Ornek uit. Doordat veel trainsters van de club jong zijn en daarom bijvoorbeeld een studie volgen of net beginnen met werken, hebben zij minder vrije tijd over voor het vrijwilligerswerk.

Het wordt voor mij gewoon net iets te veel.

In 2014 begint Brechje als assistent-trainster en groeit ze uit tot volwaardig trainster. Toch moet Brechje nu tot haar grote spijt besluiten om na de zomervakantie één dag minder training te gaan geven. “Het wordt voor mij gewoon net iets te veel, naast mijn fulltime baan. De keuze om te minderen was voor mij ontzettend lastig, omdat ik het moeilijk vind tegenover de kinderen die ik les geef.”

Problemen

Momenteel kan de club geen nieuwe leden aannemen. “We hebben een wachtlijst, omdat de groepen anders nóg groter worden”, bekent de voorzitter. De lesgroepen zijn namelijk al groter dan dat de club eigenlijk zou willen. De kinderen waarvan de groepen eerder al moesten stoppen, zijn verdeeld over de andere groepen. “Dit was wel even wennen, maar uiteindelijk lukt het wel”, vertelt Brechje.

De uiterste consequenties is dat er groepen moeten gaan stoppen.

Toch kunnen er na de zomer grotere problemen ontstaan. “De uiterste consequenties is dat er groepen moeten gaan stoppen. Dat doen wij natuurlijk liever niet. Daarom proberen wij nu alternatieven te bedenken”, aldus de voorzitter. In de praktijk is dat niet makkelijk, want een club draait vaak op vrijwilligers. “We zijn nu aan het nadenken hoe wij versneld professionele trainers kunnen binnenhalen.”

Ouders zijn belangrijk

Er lijkt ook een rol weggelegd te zijn voor de ouders van de leden. “We zien wel het verschijnsel dat ouders hun kinderen op de club afzetten en later weer ophalen. Ik denk dat ze onvoldoende beseffen dat iedereen nodig is om de club draaiende te houden”, meent de voorzitter.

Er is niet veel animo bij de ouders om er iets mee te doen.

Volgens Brechje is er al vaker aangekaart richting de ouders dat er een tekort aan leiding is. “Er is niet veel animo bij de ouders om er iets mee te doen. Dat vind ik wel jammer.” Uiteraard steekt Ornek ook de hand in eigen boezem. “Als voorzitter sta je voor de continuïteit. De kinderen staan op de eerste plaats. Als je ze dan de sport niet kan aanbieden, voelt dat niet goed.”

Nieuwe aanwas

Zowel de voorzitter als de trainster hopen snel op nieuwe leiders voor de jonge groepen. Ze hopen mensen van buitenaf te kunnen enthousiasmeren en te motiveren om trainer te worden. De club is bijvoorbeeld bereid om trainers intern op te leiden.  Ook staat er een kleine vergoeding tegenover. Maar het mooiste wat je volgens de trainster terugkrijgt, zijn de blije gezichten van de kinderen. “Het zou mij ontzettend pijn doen als de kinderen niet meer kunnen sporten”, besluit Brechje.

Mocht je na het lezen van dit artikel interesse hebben in het geven van training? Neem dan contact op met Gymnastiekvereniging Dynamo-Roosendaal: [email protected]