Bergen op Zoom

Tien jaar Popmonument: ‘Veel linkjes naar het verleden’

Emma Janvier Emma Janvier

Popmonument is een jaarlijks muziekevenement waarbij op verschillende monumentale plekken door heel Bergen op Zoom optredens gegeven worden. Dit jaar is de tiende editie en dat moet natuurlijk gevierd worden. Volgens coördinator Joep Gudde belooft het festival een groot feest te worden met veel linkjes naar het verleden.

“Er zijn heel wat nieuwe dingen ten opzichte van afgelopen jaren”, vertelt Joep enthousiast. “Één van de grootste dingen is toch wel de nieuwe locatie van dit jaar. We hebben namelijk een hele vette act in de Vrijmetselaars Loge in de Engelsestraat. Dat is bijzonder, want die locatie is niet vaak toegankelijk.” Op zaterdag 14 september staat daar oud Poprondedeelnemer Subfiction op het podium. “Er passen maar vijftig mensen in de ruimte en we verwachten een groot publiek, dus ze treden twee keer op.”

Ook is er sinds dit jaar een samenwerking met de stadsgidsen. “We nemen de bezoekers door middel van een audiowandeling mee door de stad.” Op vier momenten op de avond kan je op het beginpunt een koptelefoon ophalen. Vervolgens vertelt de stadsgids een spannend verhaal.

Populaire acts

Op zes locaties, waaronder het Markiezenhof, de Gevangenepoort en het Provoosthuis, zal er muziek gespeeld worden. De artiesten worden zorgvuldig uitgekozen en bij een monument ingedeeld. “De acts uitkiezen is elke jaar weer een grote zoektocht”, aldus de coördinator. “We kijken naar de monumenten die we gebruiken en wie daar goed bij zou passen.”

Wel staat er ieder jaar een populaire hoofdact in Gebouw T. “Vorig jaar sloot S10 af, bekend van het songfestival. Dit jaar is het Personal Trainer”, laat Joep weten. “Een echte festivalact met een enorm sterke live reputatie. Ook hebben ze al eerder een eigen show in Gebouw T gehad en stonden ze tijdens Popmonument 2022 in het Provoosthuis. Dat deed het ook erg goed bij het publiek.”

Personal Trainer tijdens Popmonument 2022 (fotograaf: Erwin Klomp)

Een wat alternatievere, maar ook grote naam die het podium van het Bergse poppodium gaat betreden is Prins S. en De Geit. “Prins S. spreekt als grote popnaam een groot publiek aan. Bij hen weet je zeker dat het een feestje wordt.” Op de vraag naar welk optreden Joep zelf het meest uitkijkt, moet hij even nadenken. “Moeilijke keuze, maar ik ben zeker wel even te vinden bij Amatorski in ‘T Zwijnshoofd. Dat belooft een hele gave show te worden met veel visuals.”

Linkjes naar het verleden

“Hoewel het in Gebouw T dus echt een feest belooft te worden, zijn er ook genoeg intiemere optredens.” Een van die kleinere optredens zal plaatsvinden op de Kleine Binnenplaats van het Markiezenhof. “J. Bernardt speelde in 2017 op dezelfde locatie, hij had toen net zijn debuutalbum uitgebracht. Dat was een van de beste optredens in de historie van het Popmonument.”

Dit jaar is J. Bernardt er weer. Hij heeft net zijn tweede album uitgebracht. “Ondanks dat deze act zo is gegroeid de afgelopen jaren vonden we het een mooi idee om hem weer op de Kleine Binnenplaats te laten spelen. Een mooie link naar het verleden”

Ook zal er in het Markiezenhof een bijzondere foto-expositie te zien zijn. “We hebben een scherpe selectie van tien foto’s gemaakt om de afgelopen jaren in beeld te brengen.” Op de Grote Binnenplaats komt een hekwerkbanner te staan met alle acts die ooit hebben deelgenomen aan het Bergse Popmonument.

Er zijn nog kaarten te koop via de website van Popmonument