Woensdrecht

Woensdrecht bouwt voor alle kernen én alle groepen, ondanks stikstofslot

De regionale Woondeal. Op de foto (vlnr)) de wethouders Rainier Schuurbiers (Woensdrecht), René Lazeroms (Rucphen), Arwin van Gestel (Roosendaal) en Hans Wierikx (Halderberge). Geheel rechts wethouder Joey van Aken (Bergen op Zoom met links naast hem directeur Marc van der Steen van woningcorproatie Stadlander.

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Woensdrecht heeft tot 2030 zo’n 420 woningen te bouwen. De planning van tachtig woningen per jaar loopt op schema, zegt wethouder Rainier Schuurbiers. Bouwen binnen de stikstofgrenzen blijft daarbij wél een uitdaging. Maar de ontwikkeling van bijvoorbeeld emissievrije wijken met zero emissie-straten ziet Schuurbiers niet zitten. “We zijn tenslotte een plattelandsgemeente, het is hier geen Amsterdam of Utrecht.” Overigens is 420 een minimum en als het aan het college ligt, schakelt Woensdrecht de bouwambities een tandje hoger. Uiterlijk begin volgend jaar kan de gemeenteraad een voorstel verwachten, kondigt Schuurbiers aan.

De versnelling van de woonopgave moet ervoor zorgen dat alle vijf kernen van de gemeente Woensdrecht voldoende extra woningen krijgen voor álle doelgroepen: Jong en oud, met smalle beurs of juist meer vermogend. Onder de regionale woondeal van maart 2023, met de provincie en West-Brabantse gemeenten, heeft ook Schuurbiers zijn handtekening gezet. Daarmee verplicht Woensdrecht zich om de bouw van gemiddeld tachtig woningen per jaar mogelijk te maken. De vergunningtrajecten zijn volop gaande. De wethouder noemt enkele voorbeelden van lopende bouwprojecten. “Denk aan de nieuwbouw op de plaats van het oude gemeentehuis van Huijbergen, woningen aan de Onderstal in Hoogerheide, Den Hoorn in Putte of de Walhoeve in Hoogerheide.”

Balans

De woondeal voorziet in een balans wat betreft betaalbaarheid en prijsopbouw. “Dertig procent van de nieuw te vergunnen projecten bestaat uit sociale woningen, dertig procent uit duurdere huizen en veertig procent zit in het middensegment”, aldus Schuurbiers. Recentelijk heeft de gemeente de prestatieafspraken met de twee woningcorporaties nog vernieuwd, waarin ook de verdeling volgens deze deal is vastgelegd.

Stikstofslot

Woensdrecht heeft van alle gemeenten in de regio de meeste problemen met het zogeheten stikstofslot. De gemeente is aan alle kanten ingeklemd door kwetsbare natuur die gevoelig is voor stikstofneerslag – en toch al veel te lijden heeft onder de luchtvervuiling van het Antwerpse havengebied. Daarom heeft Woensdrecht nauwelijks ruimte voor projecten die extra stikstofuitstoot veroorzaken. Via het zogeheten interne salderen, een compensatie door elders in de gemeente de stikstofuitstoot te verminderen, is enige ruimte mogelijk. “Maar we kunnen dat niet eeuwig volhouden”, benadrukt Schuurbiers.

Biobased wonen en tiny houses

Daarom kijkt de gemeente met ontwikkelaars en bouwbedrijven ook naar andere mogelijkheden: duurzaam bouwen, biobased met natuurlijke materialen zoals hout en vezels. De oplevering van kleine woningen, oftewel tiny houses, zijn een middel om de schaarse bouwruimte efficiënt te gebruiken. Maar in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, zijn de bouwkosten van dit soort minihuizen niet per definitie ‘tiny’. Schuurbiers legt uit: “Deze woningen zijn vooral bedoeld voor mensen die vanuit een bepaald ideaal hun manier van wonen willen versoberen.” Inmiddels staan er in Huijbergen vier tiny houses.

Klimaatbewustzijn niet opleggen

Klimaatbewust bouwen en milieubewust wonen gaan hand in hand. Al was het maar omdat de beschikbare stikstofruimte óók gedeeld moet worden met bedrijven en met de vliegbasis. De samenleving zal ook in Woensdrecht bewuster moeten omgaan met klimaat, stelt de wethouder. Zoals overschakelen op elektrisch autorijden of wat vaker de fiets pakken. De bouw van nieuwe, volledig emissievrije wijken waarin brandstofauto’s niet zijn toegestaan, ziet Schuurbiers niet zitten. Hij vindt dat de gemeente dat als lokale overheid de inwoners niet zou moeten opleggen, dat komt vanuit de samenleving zélf. “Woensdrecht blijft toch gewoon Woensdrecht.”