Bergen op Zoom

Betaalde baan geeft Julia (42) uit Oekraïne houvast

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Van de Oekraïners die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen, heeft het merendeel een betaalde baan gevonden. Werkgevers zijn blij met de extra arbeidskrachten en voor de vluchtelingen geeft het werk afleiding en inkomsten. Julia (42) is hier het levende bewijs van. Via Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal (ISD BW) is zij een jaar geleden bij A&X Textielverzorging in Bergen op Zoom terechtgekomen.

Begin maart 2022 kwamen Julia en veel andere Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Zij maakten een nieuwe start in Nederland. Voor velen betekende dit ook het opnieuw zoeken naar een baan. Voor Julia was dit geen probleem. In april, twee maanden na het begin van de oorlog, kon zij al aan de slag bij het Bergse textielbedrijf A&X.

Vereisten

Er wordt nog wel het één en ander in werking gesteld voordat een vluchteling aan het werk kan in Nederland. “Ze moeten een BSN hebben die wordt geregeld door de gemeente. Daarnaast is een zorgverzekering ook vereist”, vertelt ISD Brabantse Wal adviseur Hans Verdult. De tak van ISD die achter het werven van arbeidskrachten zit (Werkcentrum Brabantse Wal) probeert alle vluchtelingen op de arbeidsmarkt te helpen. Tot dusver is dat gelukt. “De mensen stonden te trappelen om aan het werk gaan.”

Taalbarrière

Julia is één van de drie Oekraïners die momenteel bij het textielverzorgingsbedrijf werkt. Ze is er dus al ruim een jaar werkzaam en heeft het hartstikke naar haar zin. “Ik vind het hier leuk. Ik heb een dochter en wanneer zij op school zit, kan ik hier werken”, vertelt Julia in eenvoudig Engels.

Mijn collega’s snappen mij en helpen mij als ik iets lastig vind

Want hoewel Julia alles in het Engels grotendeels verstaat, is het spreken voor haar nog lastig. “De taal is een beetje een probleem voor mij. Als ik de Nederlandse taal beheers of als ik beter Engels kan spreken, dan kan ik beter met mijn collega’s communiceren”, vertelt ze. “Maar mijn collega’s snappen mij en helpen mij als ik iets lastig vind.”

Het artikel gaat verder onder de foto

Julia werkt hard door bij A&X

Julia was in Oekraïne een accountant voor een groot bedrijf, vertelt ze. Wat de 42-jarige nu in Nederland doet, is een groot verschil met wat ze voorheen deed in Oekraïne. Toch weet ze ook hier alsnog iets van haar oude skills toe te passen. “Ik houd hier een administratie bij voor als ik dingen aan het tellen ben of voor namen van klanten.”

Dat Julia niet meteen haar oude baan kan oppakken in Nederland is jammer, maar volgens ISD-adviseur Verdult wel logisch. “Er zijn best wat mensen die architect, advocaat of dokter zijn, maar het is lastig om dat meteen te vertalen naar de Nederlandse arbeidsmarkt”, vertelt hij. Hoewel het niet wordt uitgesloten, is de kans klein dat Julia bijvoorbeeld dit jaar weer als accountant aan de slag kan. “Veel Oekraïners spreken geen of heel beperkt Engels. Een opleidingstraject is vaak al lastig omdat de meeste in het Nederlands zijn en soms in het Engels. Dan is de taal gewoon een té grote barrière.”

Harde werkers

Van deze taalbarrière heeft A&X-eigenaar Xenia Wirht in ieder geval geen last. “Absoluut niet. Ze voelen zich heel erg fijn hier. We gebruiken gewoon een vertaalapp als we elkaar niet kunnen verstaan”, vertelt Wirht. Ze is sowieso erg te spreken over haar buitenlandse krachten. “De Oekraïners werken heel hard. Daar kunnen wij nog wat van leren. Ze klagen echt nooit!”