College wilde eerder molenerf behouden, VVD stelt vragen
Het zogeheten ensemble van de Halsterse Sint Antoniusmolen wordt mogelijk nog dit jaar gesloopt, als het aan het zittende Bergse college ligt. Dat is de vrees van vereniging De Westbrabantse Molens. VVD-fractievoorzitter Rian Govers neemt die signalen serieus en stelt vragen.
Door: Hans-Jorg van Broekhoven
In een notendop, voor wie het dossier niet kent: Om de Sint Antoniusmolen aan de Halsterseweg heen ligt een perceel dat eigendom is van ondernemer Piet Withagen. Die heeft meermaals geprobeerd daar zelf horeca-gerelateerd iets te beginnen, van een kinderboerderij tot een pannenkoekenhuis, maar kreeg geen toestemming. Nu wil hij het stuk grond, minus dat van de molen zelf, verkopen aan een zorgondernemer. Deel van de deal is dan wel dat de oude bebouwing, die deel uitmaakt van de historie, wordt gesloopt en er nieuwbouw mag komen.
Opnieuw bekijken
Ondanks een advies van daartoe ingestelde commissie, die aangeeft dat de panden het behoud waard zijn, heeft het college vorig jaar ingestemd met de sloop. Daarover is al een jaar een politieke, juridische en bestuurlijke discussie gaande. Daaruit volgde dat B en W de beslissing moet heroverwegen. Vereniging De Westbrabantse Molens vreest het ergste en verwacht dat bewust tot eind november wordt gewacht met het bekendmaken hiervan, waarna de sloop nog voor de jaarwisseling is aangevangen. Bijzonder detail is dat eigenaar Withagen steeds wijst op de gevaarlijk slechte staat van de panden, terwijl de woning nog altijd antikraak wordt verhuurd. Tot zover de samenvatting.
Haaks op eerder plan college
Namens de Bergse VVD heeft fractievoorzitter Rian Govers nieuwe vragen gesteld aan het college. Ze werd getriggerd toen tijdens een recent overleg de ‘pareltjes’ van de gemeente Bergen op Zoom aan de orde kwamen. Daarmee werd erfgoed bedoeld dat niet alleen het behouden waard is maar ook kan bijdragen aan het versterken van de economie, als publiekstrekker.
Volgens Govers zou de molen zo’n plek kunnen zijn en ze wijst op een plan dat jaren geleden al op de besluitenlijst van het college stond. In dit Ontwikkelingskader Molenterrein wordt expliciet geschreven: “Respecteren ensemblewaarde: bij voorkeur uitgaan van bestaande gebouwen in plaats van nieuwbouw.” Ook word erin uitgegaan van het bevorderen van toerisme en recreatie. De woning zou dan die functie kunnen behouden.
College moet met de billen bloot
Volgens de fractievoorzitter hebben de molen en bijgebouwen alles in zich om zo’n ‘pareltje’ te kunnen zijn. Daarom heeft ze schriftelijk alle collegeleden om een uitspraak hierover gevraagd; “Is het gehele molenensemble rondom de Antoniusmolen te Halsteren het behouden waard? Zoals ook de Welstandscommissie adviseerde?” Die vraag is ongeveer een week geleden verzonden. Een antwoord is er nog niet.