Halsteren

“Het idee om dit lijkenhuisje te verkopen is absurd”

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Bergen op Zoom zet een aantal monumenten uit de gemeente in de verkoop. Eén van die verhandelbare objecten is het lijkenhuisje in Halsteren. Gerard Brusselaars, vrijwillig toezichthouder van de begraafplaats aan de Dorpsstraat, noemt het idee om dit lijkenhuisje te verkopen absurd. “Het gebouw is twee keer niks waard en je kan er niks mee.”

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Met de verkoop van de monumenten komt het college tegemoet aan afspraken in het Focusakkoord, om gemeentelijk vastgoed van de hand te doen. “We willen zo min mogelijk vastgoed nog in eigen beheer houden”, aldus Jacobs.

Lijkenhuisje

Het lijkenhuisje is verbonden aan de naastgelegen begraafplaats. Rond het jaar 1870 is het lijkenhuisje gebouwd in de tijd dat vissers vanuit Den Haag en Scheveningen de Cholera ziekte naar Halsteren verspreidde. Door de epidemie moest elke gemeente een lijkenhuisje bouwen. Hierdoor hoefden overledenen niet meer thuis opgebaard worden.

Brusselaars denkt dat het een impulsief besluit is om alle monumenten zo van de hand te doen. “De gemeente is hier nog nooit geweest, anders kwamen ze niet op dit idee. Ze denken dat het lijkenhuisje de grootte van een huisje heeft, maar dat is niet zo. Het is een hokje dat wellicht als opslagplaats kan dienen, maar niet als autogarage. Er past net een fiets in.”

De andere monumenten

Op de lijst van tien objecten staan ook De Blokstallen III (voormalige ruimte Facilitair Bedrijf), de Stadsschuur 1 t/m 3 (Bouwclubs de Krabbeklutsers en De Bergse Bengels), de Hof van Ram in Halsteren (Heemkundekring Halcherth), een onbebouwd perceel aan de Beeklaan, de Minigolfbaan in Meilust, molen De Twee Vrienden in Nieuw-Borgvliet, de voormalige synagoge (museum en herdenkingsruimte), het Park-keetje aan De Zoom en het kleine Spuihuisje bij de Kaai.