Extern onderzoek naar veiligheid Bergse bouwkoten is alleen extra uitstel
Het college van Bergen op Zoom heeft een extern adviesbureau in de arm genomen om de Bergse bouwkoten op veiligheid te beoordelen. Het onderzoek heeft inmiddels plaats gevonden. De grote vraag is nu wat er met de resultaten wordt gedaan.
Ron den Houting, voorzitter van de Bergse Bouwers, vraagt zich af of deze schouwronde veel nieuws brengt. “We hebben zelf al vier keer zo’n scan uitgevoerd, de laatste zo’n anderhalf jaar geleden. Het was toen al niks en is er echt niet beter op geworden.” Hij reageert gelaten op dit nieuwe op te stellen rapport, dat vooral bestemd is voor de gemeenteraad, en schat in dat het een extra kostenpost is van zo’n 10.000 euro. “Maar als het vijf miljoen op gaat leveren, zijn wij er natuurlijk niet ongelukkig mee.”
Wat iedereen al wist…
Veel haast leek het college niet te hebben in eerste instantie, stelt Den Houting vast. “We hebben ze drie keer moeten aansporen er eens mee te beginnen.” Het is nu afwachten wat er met de nieuwe bevindingen wordt gedaan. De voorzitter is ervan overtuigd dat die alleen bevestigen wat iedereen al wist. De bouwkoten op het Konterscherp zijn in zéér slechte staat en niet veilig.
Over dat laatste wordt tot nu toe te weinig gesproken, vindt hij. Daar hebben de drie stichtingen (Bergse Bouwers, Stichting Halwana en Stichting Vastenavend) volgens hem ook geregeld op gehamerd: “Luister gemeente, je hebt wel degelijk een verantwoording hier.” Hij geeft wat voorbeelden: “We hebben nu roldeuren die spontaan naar beneden komen vallen. We zitten met kachels die zo maar de lucht in kunnen gaan als er maar dít mis gaat. Het is zulke ouwe meuk! In je eigen huis zou je niet meer willen wonen.”
Meerdere scenario’s
Wat er precies gebeuren gaat met het onderzoek weet de voorzitter van de bouwers niet. “Wij hebben geen inzage in welke opdracht die externe partij heeft gekregen.” Het rapport zal er waarschijnlijk pas half januari zijn. Dan wordt bekeken wat er nu moet gaan gebeuren. Er zijn een aantal scenario’s volgens Ron. Van per direct sluiten en toch die nieuwbouw zo snel mogelijk starten tot tijdelijk opknappen en op het gemak aan iets nieuws gaan werken. Er ligt al een plan met de handtekening van twee wethouders eronder, dat ook de goedkeuring kreeg van de gemeenteraad. Met de nieuwe bezuinigingen is alleen het budget onder druk komen te staan. “Maar er moet iets gebeuren.” Hij gaat ervan uit dat dit rapport de raadsleden daarvan zal overtuigen. “Ze hadden dat budget nooit terug moeten trekken. Maar we blijven hopen op een goede afloop.”
Dubbele kosten
Als het besluit valt dat er toch nog gewerkt mag worden in de huidige koten, gaat het in ieder geval ook geld kosten. Alleen al die negen roldeuren komen op zo’n 8000 euro per stuk. Die dubbele kosten voorkomen lukt alleen nog als er begin 2021 begonnen kan worden met de nieuwbouw, die zou dan in het najaar beschikbaar kunnen zijn. De kans dat het zo gaat, de gemeente en politiek inschattend, acht Den Houting echter klein. De verwachting is dat het bestaande Konterscherp wordt opgelapt. “Als de gemeente de moeite wil nemen om de meest elementaire zaken aan te pakken moet het kunnen.” Dat kost dan wel een paar ton, is zijn inschatting.
Bang dat de bestaande bouwkoten op slot gaan is Den Houting niet. “Niemand gaat dat scenario accepteren. Het komt dan wellicht alsnog in een stroomversnelling en dat is wel waar wij op hopen.” Hij betreurt vooral dat deze schouw zo lang op zich liet wachten. Er werd in juli al over gesproken en in augustus werd besloten dit te doen. Die traagheid stoort de bouwers enorm maar mogelijk schudt het nieuwe rapport de politiek opnieuw wakker, is de hoop.