Hoogerheide

Black Friday herdacht met symposium en busritten

De door gevechtshandelingen zwaar beschadigde Dorpsstraat in Woensdrecht.

Herbert Kats Herbert Kats

De strijd van tachtig jaar geleden wordt op zondag 13 oktober 2024 in het Kloosterhof in Hoogerheide herdacht met een speciaal symposium. Ander onderdeel van de bijzondere dag wordt gevormd door busritten langs het voormalige slagveld.

Onder de noemer Black Friday verwijst de organisatie naar een zeer bloedige vrijdag de 13de uit de strijd om Woensdrecht. Het was de fase van de strijd waarin Canadese troepen volop verwikkeld waren in de Slag om de Kreekrakdam.

Twee sprekers

Voor de gelegenheid hebben de Heemkundekring Het Zuidkwartier, Stories of the Battle of te Scheldt, Stichting Dutch Liberation Tour Canada en de gemeente Woensdrecht de handen ineen geslagen.

De herdenking in het kader van 80 jaar Bevrijding kent een ochtenddeel waarin sprekers Jan van Elzakker (auteur van o.a. Het verdriet van Woensdrecht) en Robert W. Catsburg (auteur van o.a. D  Eerste Dam) de ontwikkelingen en gevolgen belichten. Van Elzakker richt zich met name  op de gevolgen voor de bewoners van Hoogerheide en Woensdrecht. Catsburg spreekt over de militaire aspecten.

Busritten

Na de lunch brengen de bezoekers via twee afzonderlijke busritten meegenomen naar het voormalige slagveld. Na afloop wacht nog een fototentoonstelling en wordt de mogelijkheid geboden om samen op de dag terug te kijken. Er zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar. De totale kosten zijn € 30,00 (bij vooruitbetaling).

Aanmelden via www.hkk-zuidkwartier.nl
Een totaal overzicht van de herdenkingen in de gemeente treft u aan op:
www.woensdrecht.nl/80jaarbevrijding