Tegel eruit, plant erin: Natuurpodium wil Tuinwijk vergroenen
Buurtbewoners van de Bergse wijk Tuinwijk konden woensdagmiddag een stoeptegel inruilen voor een plant. Het is onderdeel van de BuurtNatuur-actie ‘Vergroen je wijk’. Vlak bij basisschool Marco Polo konden buurtbewoners suggesties doen voor groene alternatieven. Later gaat het team nog onder meer naar de Bergse Plaat, Lepelstraat en andere Bergse wijken voor advies.
Vijf stands staan naast elkaar opgesteld aan de rand van het schoolplein van basisschool Marco Polo. In de Bergse wijk Tuinwijk komen nieuwsgierige buurtbewoners mondjesmaat langs de stands struinen. “Bewoners kunnen langskomen voor advies voor hittebestrijding”, vertelt Loes Deelstra van Natuurpodium. “De aarde warmt op, wij willen er aan meehelpen om dit tegen te gaan.”
Goede voorbeeld
Natuurpodium geeft zelf al het goede voorbeeld door enkele tegels aan de rand van het schoolplein te wippen. “Er zijn wat hoveniers uit de omgeving die wat tegels eruit aan het halen zijn. Maar ook om vervolgens planten erin te zetten. Dit doen ze om het water beter door te laten stromen, wat beter is voor het milieu”, vervolgt Deelstra. “Daar willen we de wijkbewoners in meenemen en bewustmaken, maar tegelijkertijd ook oproepen om zelf in actie te komen.”
Tegelijkertijd krijgen Natuurpodium, Stadlander en gemeente Bergen op Zoom, die allemaal aanwezig waren, de nodige suggesties van buurtbewoners. “Ze willen eigenlijk de wijk mee helpen vergroenen, maar geven inderdaad aan dat wanneer er een boom op de parkeerplaats staat, dat de auto’s dan groener en smeriger worden. Ze willen wel vergroenen, maar willen ook een tegenantwoord. Met dat soort vraagstukken willen we graag aan de slag gaan.”
Aftrap
De bijeenkomst in de wijk Tuinwijk is slechts de aftrap van een aantal evenementen dat BuurtNatuur, een initiatief van Natuurpodium, wil organiseren. “We willen verschillende thema’s aanpakken. Het is niet alleen maar vergroenen, maar ook energie, vogels, biodiversiteit. Zo hebben we volgende week een bijeenkomst op de Bergse Plaat over energie staan. Ook vanuit Lepelstraat en andere Bergse wijken zijn al de nodige aanvragen ingediend. We willen heel Bergen op Zoom en omgeving doorgaan”, aldus Deelstra.