De Kring zamelt geld in voor Oekraïne: ‘Oorlog en muziek gaan niet samen’
Foto: Katie Godowski - Pexels
“Onbegrijpelijk dat Poetin zich opwerpt als hoeder van de Groot Russische cultuur en vervolgens burgers en erfgoed, zoals de schouwburg in Mariupol, gaat bombarderen,” aldus Cees Langeveld. De oprichter van een bureau dat zich richt op theaters en concertgebouwen vindt de situatie in Oekraïne afschuwelijk. Daarom zet hij zich, samen met theater De Kring in Roosendaal, op woensdag 30 maart in voor Oekraïense muzikanten en hun thuisland.
De Oekraïense sopraan Elena Kuzheleva en violiste Myroslava Kotorovych vluchtten beiden uit hun thuisland. “In Oekraïne wordt niet meer gemusiceerd,” aldus de muzikanten. “Iedereen is bezig met overleven of heeft het land verlaten. Oorlog en muziek, bruutheid en schoonheid, gaan niet samen.”
Langeveld vult aan: “Muziek associeer je met vreugde, ontspanning en genieten. Het hoofd van de Oekraïners staat daar nu niet naar. Ze zijn bezig met overleven en zitten in hun schuilkelder. Het luchtalarm gaat namelijk drie tot vijf keer per dag af.”
Oorlog en muziek, bruutheid en schoonheid, gaan niet samen.
Daarom zocht hij een manier om de gevluchte muzikanten, maar vooral hun land, te helpen. Daar kwam Prayer for Ukraine uit. Samen met de Oekraïense pianist Artem Yasynskyy, die al enige tijd in Duitsland woont, staan Kuzheleva en Kotorovych volgende week in De Kring. Hier brengen zij aria’s en liederen van bekende componisten, zoals Mozart en Chopin, ten gehore.
De mensen daar zijn erg emotioneel.
In totaal worden er zes concerten gehouden door heel Nederland, verspreidt over theaters, een kerk en een concertzaal. Een deel van de opbrengst gaat naar de muzikanten, het merendeel naar Giro 555. “De mensen daar zijn erg emotioneel. Het maatschappelijke leven ligt stil.” Langeveld hoopt dat de Oekraïners er met deze bijdrage er het beste van kunnen maken.