600 kinderen maken gemeente Rucphen schoon tijdens Opschoondag

Leerlingen van zes bassischolen in de gemeente Rucphen zijn vrijdagochtend de straat opgegaan op vuilnis op te rapen. Van sigaretten tot aan plastic bekers, de kinderen ruimen het allemaal op. Wethouder Martijn Gijzen gaf op elke school het startschot.
De Opschoondag bestaat al een aantal jaar, maar blijft ieder jaar even belangrijk volgens de wethouder. “Dit is de negentiende keer dat we het organiseren. Het is heel belangrijk om al die rommel uit de bebouwde omgeving te houden. Het is slecht voor het milieu, de mensen en de dieren natuurlijk.” Voordat Gijzen bij de scholen langsging, heeft hij om half negen het convenant tussen de gemeente en het Munnikenheide College ondertekend.
Daarna ging de wethouder naar Schijf om de opschoondag op basisschool De Vindplaats af te trappen. Daar gingen de groepen 2 en 3 op pad om afval op te ruimen. Rond kwart voor tien ging de wethouder door naar basisschool Heilinde in St. Willebrord. De groepen 6 stonden daar in gele hesjes met smacht te wachten om de wijk in te gaan.
Plastic, spijkers, sigaretten
Met vuilniszakken, prikkers en handschoenen lopen de kinderen de eerste straat in. Ze zijn nog geen vijf minuten bezig of het eerste afval is al gevonden; slingers van de carnaval. Vliegensvlug pakken de kinderen het op en stoppen ze het in de vuilniszak. Naast carnavalsresten hebben Gilvano en Nathan ook wat andere spullen gevonden. “Er ligt heel veel viezigheid, zoals plasticbekers, blikjes en sigaretten”, zegt Gilvano. “Ik heb zo’n metalen schroef gevonden en wat plastic”, vertelt Nathan enthousiast. Voor de metalen schroef is hij helemaal de bosjes ingedoken.

Gastlessen en workshops
Buiten de Opschoondag hebben de leerlingen voorafgaand les gekregen over afval. In de gastcolleges en workshops leerde ze meer over het thema ‘Afval is grondstof en geen zwerfvuil.’ “Woensdag hebben we een gastles gehad van ‘Rucphen Schoon in de klas’, waarbij ze uitleg hebben gekregen over wat afval in de natuur doet. Zo hebben ze geleerd dat bijvoorbeeld een blikje wel vijftig jaar blijft liggen voordat het überhaupt vergaat”, vertelt Rob van Dooren, meester van groep 6a. In de lessen maakte de leerlingen kennis met type afval en de duur daarvan.
Daarnaast hebben ze ook eigen papier mogen maken. Dat ging volgens Hana zo: “Eerst was er gewoon wat water met nat papier in een kommetje. Daarna moesten we met een dingetje in het water gaan en het bakje op z’n kop doen. Toen hebben we dat op een geel doekje gelegd en hebben we een paar dagen gewacht. Nu is het opgedroogd en hebben we papier gemaakt.”