Ook Sterck bezuinigt op kerstverlichting: lampjes branden korter in Bergse binnenstad
Kerstverlichting in de binnenstad van Bergen op Zoom | Foto: Ondernemersvereniging Sterck
Om oplopende energiekosten tegen te gaan, denken gemeenten en lokale ondernemersverenigingen erover na om tijdens de koude maanden de sfeerverlichting in de binnenstad aan te passen. Dat onderzocht EenVandaag recent. Ondernemersvereniging Sterck laat de kerstlampjes van begin november tot eind januari daarom wat korter branden in Bergen op Zoom: van 16 tot 22 uur.
De ondernemersvereniging ziet overigens geen noodzaak om minder verlichting op te hangen of deze uit te schakelen. “De verlichting heeft een belangrijke functie in het leefbaar, sfeervol, aantrekkelijk en op een mooie wijze aangekleed houden van onze binnenstad”, aldus penningmeester Edwin Hagenaars. “Iets wat onze ondernemers goed kunnen gebruiken in deze tijden.”
Zuinige ledverlichting
Sinds vorig jaar heeft Sterck wel compleet nieuwe kerstversiering. De lichtjes worden op 25 oktober opgehangen. “De oude was meer dan twintig jaar oud, dus volledig afgeschreven,” vertelt voorzitter Kees van Male.
Daarom werd er gezocht naar zo energievriendelijk mogelijke verlichting. “Deze versiering is voorzien van de meest zuinige, moderne ledverlichting en veroorzaakt heel weinig energieverbruik”, vult Hagenaars aan.
10.000 euro voor vijf jaar kerstverlichting
Jaarlijks begroot Sterck 19.000 euro voor de huur, de opslag en het ophangen van de lampjes. Hier zijn de energiekosten bij inbegrepen. De rekening is volledig voor Sterck.
September vorig jaar werd er 100.000 euro gereserveerd voor vijf jaar aan kerstverlichting, ongeacht het voortbestaan van Sterck. Mogelijk krijgt de ondernemersvereniging 40.000 euro subsidie vanuit de gemeente, maar dat is afhankelijk van een bedrijveninvesteringszone. Hier komt op 23 november meer duidelijkheid over.
Tijdschakelaar
Hagenaars verwacht dat de kosten voor de sfeerverlichting dit jaar hoger uit zullen vallen dan een jaar eerder. Een specifiek bedrag kunnen hij en Van Male daarentegen niet noemen.
Maar de kosten zijn te overzien in de begroting. Een tijdschakelaar op de nieuwe ledverlichting zorgt er namelijk voor dat de lampjes dit jaar van 16 tot 22 uur branden. “Hierdoor zijn de kosten maar een fractie van de oude, afgeschafte kerstverlichting.”
Vorig jaar brandde de lichtjes namelijk nog 24 uur per dag, “maar we vinden dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Energiebesparing is niet iets vrijblijvends.”
Lees ook: De Dikke Boom geschrokken over plannen sfeerverlichting: ‘Niet gemaakt om kapstok te spelen’