Heijningen

80 jaar vrijheid groots gevierd bij Fort Sabina

Rick Minnebach Rick Minnebach

Waar in de ene ruimte foto’s van de bevrijding van Brabant hangen en worden gevierd, hangen in de volgende kamer foto’s van de oorlog in Oekraïne. Aankomende weekenden wordt er in Fort Sabina in Heijningen gevierd dat Noord-Brabant 80 jaar bevrijd is. Dit doet stichting Fort Sabina doormiddel van expositie project ’44.

Het project wordt donderdagochtend opgebouwd in en rondom het oude fort, waar verschillende tentoonstellingen en exposities te vinden zullen zijn. Project ‘44 bestaat uit de expositie van foto’s van beroemd Nederlands fotograaf en verzetsstrijder, Cas Oorthuys. Tevens is er de expositie WO2 in 50 foto’s van het Nederlands Instituut Oorlogs Documentatie (NIOD).

Er wordt niet alleen stilgestaan bij de tweede wereldoorlog maar ook bij de huidige oorlog tussen Oekraïne en Rusland. “Hier stellen we het werk tentoon van avonturier, hulpverlener en fotograaf Edward Hirschfeld die sinds enkele jaren nabij het front bij Donetsk in Oekraïne woont en werkt”, zegt Nico de Zwart, van stichting Fort Sabina.

Een deur verderop is De Zwart bezig met het ophangen van ingestuurde foto’s met het thema vrijheid. “Dit is een mooi symbool van hoe iemand vrijheid voor zich ziet”, zegt hij terwijl hij een ingestuurde foto omhoog houdt. Op de afbeelding staat een wapen die in de grond staat met een legerhelm erbovenop.

Vrijheid voor het Fort

Ook fort Sabina heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijd van bezetting gekend. “Het fort was in de oorlog bezet door de Duitsers, maar hier hebben ook de Canadezen gezeten, en mensen uit Heijningen en omgeving om te schuilen”, benoemt Gert van der Ros, van de stichting. Samen met onder meer Nico de Zwart is hij de nodige voorbereidingen aan het treffen voor het project.

Nooit meer

Gedurende de twee weekenden zullen er ook diverse live optredens zijn. Dichter Wim Bauer heeft verschillende gedichten geschreven in het thema vrijheid en zal die voordragen. Tevens zullen er optredens zijn van de groep Kids on tour en het Rotterdamse Politie Harmonie Hermandad. Daarnaast zal oorlogsjournalist Rudi Vranckx een blik werpen op de actualiteiten die zich in de wereld afspelen.

De expositie “Project 44” zal plaatsvinden op 7 & 8 september en op 14 & 15 september tijdens de Kunst- en Monumentenroute Moerdijk.