Bergen op Zoom

Donderdag oordeel over nieuwe CAO Cargill

Herbert Kats Herbert Kats

Vakbondsleden bij de Bergse Cargill-vestiging vellen donderdag hun oordeel over het CAO-resultaat dat FNV en CNV hebben bereikt. Met zicht op betere arbeidsvoorwaarden en een hogere beloning is al een einde gekomen aan twee weken harde actie.

FNV-bestuurder Nurettin Altundal hoedt zich voor een feestelijke stemming. “Het was pijnlijk. Staken doe je niet zo maar.” Volgens hem was het nu bereikte resultaat ook mogelijk geweest als het bedrijf aan de onderhandelingstafel was gebleven.

Cargill heeft veel moeten inslikken

“Cargill heeft veel moeten inslikken”, meent hij. Zo ging het loonbod van ‘een magere 1.35 procent’ naar 5 procent dit jaar en 3 procent in het tweede jaar. “Ook andere versoberingen zijn van tafel.” Hij doelt daarbij op de 59+-regeling, het ouderschapsverlof en het Sociaal Plan. Regelingen, die eveneens voor twee jaar zijn verlengd.

Schade

De FNV-bestuurder kreeg de indruk dat de Cargil bewust heeft gekozen voor een confrontatie over de CAO-voorwaarden. “Deze strategie heeft meer schade opgeleverd dan iedereen gewild had. De versobering is niet gelukt”, maakt hij de balans op. De bonden zijn ondanks de brede steun voor de staking niet tot het uiterste gegaan. “Na elke staking moet je elkaar weer vinden”, weet hij.

Knauw

Ondanks de afloop is Altundal niet zonder zorgen. Cargill heeft volgens hem  imago-schade geleden én de verstandhouding met de bonden heeft een knauw gekregen. De FNV’er doelt op pogingen van de multinational om werkwilligen ‘besmet werk’ te laten doen en zelfs het uitbesteden van klussen aan buitenlandse vestigingen. “Gelukkig hebben we ook daar steun gekregen.”

Vervolg

De bonden kijken door de recente ervaring met andere blik naar het bedrijf. “Het kan zijn dat deze opstelling nog een vervolg krijgt”, blikt Altundal vooruit. Hij ziet de rol van een pas benoemde HR-directeur tot hoofd-onderhandelaar als een verstoring van de relatie. “We konden altijd praten over tegenstellingen. Hij stelde alleen ‘wat kunnen we besparen?’ Wat de toekomst nu brengt? We zijn voorbereid!”