Moerdijk

Moerdijk viert 80 jaar Bevrijding met breed pakket

De bevrijders van 104de divisie (Timberwolves) in een Willys jeep. Foto Militair Historisch museum Achtmaal.

De bevrijders van 104de divisie (Timberwolves) in een Willys jeep. Foto Militair Historisch museum Achtmaal.

Herbert Kats Herbert Kats

Een goed gespreid pakket waarvoor alle eer uitgaat naar verenigingen en stichtingen, typeert Olav Reijers van de gemeente Moerdijk het programma voor 80 jaar Bevrijding. Dat biedt onder meer een Levend Monument (Standdaarbuiten) en een Bevrijdingsbus die langs belangrijke punten uit de oorlogstijd gaat.

Na een oproep ging de organisatie al vlot lopen. De initiatieven kwamen uit de gemeenschappen zelf. Ook uit de kleinere”, stelt Reijers vast. “De gemeente faciliteert slechts.” Onder meer door een bedrag van in totaal 25.000 euro te verdelen.

Het programma bestrijkt het hele grondgebied van Moerdijk en is verdeeld over de maanden september tot en met november. De lange lijst met activiteiten begint op 7 september met het Project ’44 op Fort Sabina in Heijningen. Deze expositie biedt zowel amateur- als professionele fotografen de kans om hun visie op vrijheid te etaleren. Die vrijheid geldt ook voor de manier waarop ze hun idee vormgeven.

Dit project is onderdeel van de Kunst en Monumenten Route Moerdijk. De beelden wordt in de kazerne van het fort geëxposeerd. Elke dag tot 15 september van 10.00 – 17.00 uur. Meer informatie: website van Fort Sabina. De toegang is gratis. In het weekeind van 14-15 september wordt Project ’44 afgesloten met een lezing van Rudi Vrankx (zaterdag) en een concert (zondag) van de Rotterdamse Politie Bigband Hermandad.

Spektakel

Dat weekeind belooft ook spektakel met Beleef het hoofdkwartier in Standdaarbuiten. Op zaterdag wordt bij Huize de Blaak en de Keenesluis de bevrijdingsactie van de Britse Polar Bear Divisie nagespeeld met historische uniformen en voertuigen.

Zondag is op de Markt een grote herdenking in de vorm van een levend monument. Ofwel een opvoering waaraan van 11.00-12.00 uur 300 inwoners deelnemen. Symbolisch voor het aantal mensen die – aan beide kanten- het leven verloren. “Duitsers meegeteld”, vult coördinator Reijnders aan. De verwachting is dat ook Commissaris van de Koning Ina Adema daarbij aanwezig is.

In de oktobermaand wordt dan enigzins gas teruggenomen. Met op de 19de lezingen en een tentoonstelling op verschillende locaties in Zevenbergen. En op de 22ste in Standdaarbuiten de onthulling van een informatiebord van de Timberwolves en hun aandeel in de bevrijding.

De maand sluit op 27 oktober af in Zevenbergen met het theaterstuk Geest van de Vleiweide; Theater in De Schuur. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De Schuur is op 1 november ook de locatie voor theaterstuk De poppenspeler van Warschau. Dit verhaal met muziek handelt over het ghetto van Warschau. Op 9 november zijn er in de 7 Schakels lezingen en een expositie in Museum Zevenbergen.

Mauritshuis

De hele maand is er in de Oranjekamer van het Willemstadse Mauritshuis een expositie over de bevrijding van het vestingstadje. De organisatie is in handen van de Heemkundekring De Willemstad,

Foto: G. Lanting (Wikimedia Commons)

De Bevrijdingsbus wordt zaterdag 2 november voor het eerst ingezet. De rit gaat langs belangrijke plekken uit de oorlogstijd. Startpunt is De Niervaert in Klundert. Het hele weekeind is er rond de Bartholomeuskerk en het Martinuspark in Zevenbergschen Hoek een Viering van de Vrijheid. Deze herdenking gaat gepaard met tal van activiteiten en muziek, ook voor kinderen.

Het Trefpunt in Fijnaart trapt 2 november af met een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 5 november is Heijningen aan de beurt.

Ook op 5 november: Open Huis in de RK Bartholomeuskerk in Zevenbergen, met als bijzonderheid de kans om de kelder te bekijken waar al met al 2700 mensen ondergedoken zaten. Plus een diapresentatie en film. Die dag houdt de Kerkkring Klundert een herdenkingsbijeenkomst. Aansluitend volgt een stille tocht naar het oorlogsmonument in Klundert.

In Moerdijk gedenken MFC de Ankerkuil en De Sprange op 7-9 november de vrijheid. Donderdagmiddag is er een activiteit voor 55plussers; zaterdag vanaf 10.00 een herdenking met muziek.

Gedenkplaat

Op 9 november krijgt ook de Keenesluis aan de Barlaaksedijk in Standdaarbuiten een gedenkplaat voor de Polar Bears Divisie. Die nam de bevrijding van dit deel van West-Brabant voor z’n rekening.

Wie die dag mee wil met de Museumbus naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp moet zich tijdig aanmelden bij de heemkundekringen De Willemstad of Fijnaart/Heijningen.

Op 16 november speelt het Concert Symfonisch Ruimteorkest in de Zevenbergse RK Bartholomeuskerk. Het Bevrijdingsconcert wordt afgewisseld met videobeelden en reportages uit de Tweede Wereldoorlog.

SBO Het Palet in Klundert brengt op 28 november een toneelvoorstelling. Die is bedoeld voor basisscholen van groep 7-8 uit Willemstad en Klundert.

De Bevrijdingsbus rijd 30 november voor het laatst. De rit start om 10.30 uur en wordt bij De Niervaert in Klundert om 14.30 uur afgesloten. Wederom een rondrit met gidsen door belangrijke plekken uit de oorlog.