Achtmaal

Aandacht voor 80 jaar bevrijding in Achtmaal met twee bijzondere onthullingen

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Twee bijzondere onthullingen woensdagmiddag in Achtmaal. Burgemeester Joyce Vermue onthulde eerst een luisterzuil die het verhaal vertelt over operatie Suitcase, waarbij Achtmaal werd bevrijd. De luisterzuil stond eerst in de Pastoor de Bakkerstraat, maar is verplaatst naar de Nieuwmoerseweg bij het Militair Historisch Museum. Vervolgens werd een bord onthuld in de Timberwolfstraat.

“Het is een mooie toevoeging voor ons museum. Ik ben blij dat er besloten is om de luisterzuil hier neer te zetten”, vertelt Cees Jacobs van het Militair Historisch Museum. Voor Jacobs is het geen onbekend verhaal. “Wij hebben zelf hieraan meegewerkt, dat maakt het wel extra leuk dat het nu hier te beluisteren is.”

Naast de onthulling van de luisterzuil is diezelfde middag ook een onderbord onthuld. Dit bordje laat de betekenis zien van de Timberwolfstraat. “Heel veel mensen weten niet van de betekenis van de Timberwolfs. Daarom hebben wij op verzoek van het museum en onze Heemkundekringen een onderbord geplaatst die de betekenis uitlegt”, verklaart burgemeester Joyce Vermue.

Belangrijk

Jacobs vindt het ontzettend belangrijk dat de verhalen over de oorlog en bevrijding vertelt blijven worden. “Daar doen we het allemaal voor”, meent hij, doelend op het militair museum. “We hebben veel te danken aan onze Amerikaanse bevrijders.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Timberwolfstraat Achtmaal
Mensen kunnen de QR-code op het onderbordje scannen voor meer informatie.

Ook Vermue beaamt het verhaal van Jacobs. “We hebben steeds minder mensen in ons midden die deze verhalen uit eigen ervaring kunnen delen.” Daarom vindt ze dat de verhalen levend gehouden moeten worden,  bijvoorbeeld in de vorm van de luisterzuil of het onderbordje in de Timberwolfstraat.

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, stelt de burgemeester. Volgens haar is het nu misschien wel meer nodig dan ooit dat verhalen over vrijheid worden verteld. “Hoe zeker zijn we ervan dat wij de eerste generatie zijn die géén oorlog meemaken?”, vraagt ze zich hardop af.