Bergen op Zoom

Aandeelhouders trekken definitief stekker uit Green Chemistry Campus

Green Chemistry Campus Bergen-op-Zoom

Foto: Google Maps

Han Verbeem Han Verbeem

De Green Chemistry Campus (GCC) in Bergen op Zoom staat op het punt om definitief te sluiten. Volgens wethouder Dominique Hopmans blijkt het niet mogelijk een nieuwe eigenaar te vinden voor de verlieslijdende GCC. Naast de gemeente Bergen op Zoom, die een belang van 20 procent heeft in de campus, hebben ook de provincie Noord-Brabant (60 procent aandeelhouder) en REWIN West-Brabant aangegeven hun aandeelhouderschap te willen beëindigen.

Zorgvuldige afhandeling

De Green Chemistry Campus, ooit opgericht om duurzame ontwikkelingen in de chemische sector te stimuleren, lijkt hiermee haar deuren te moeten sluiten.  De definitieve beslissing volgt na goedkeuring door de gemeenteraad. “We blijven met alle partijen in gesprek om tot een zorgvuldige afhandeling te komen,” voegt Hopmans toe.

Ontwikkelingen gaan door

Hoewel de dagen van de GCC zijn geteld, gaat de sluiting niet van de één op de andere dag. “We willen een gefaseerde ontmanteling”, aldus Hopmans. De aandeelhouders gaan de komende periode bekijken welke onderdelen levensvatbaar zijn, en aan welke instellingen deze overgedaan kunnen worden. En ook zonder de GCC gaan de biobased ontwikkelingen  -gebruik van plantaardige grondstoffen in productieprocessen- door. “Biobased en plantbased is booming”, aldus Hopmans. Dat blijkt ook uit de nieuwe gemeentelijke Pijlervisie Economie 2035.