Aanpak afval Bergse binnenstad: ondernemers krijgen nog één kans
Soms steken er zelfs metalen staven met resten van shoarmavlees uit de zakken met gedumpt bedrijfsafval.
De gemeente en ondernemersorganisatie Sterck gaan eerst nog een keer uitgebreid informeren over het afvalbeleid in het centrum van Bergen op Zoom. Als dat niet helpt gaat er gehandhaafd worden. Wat voorzitter Kees van Male betreft, krijgen notoire overtreders zelfs een tijdelijke sluiting opgelegd.
Op zaterdag 27 augustus, in het weekend, heeft Sterck een mail rondgestuurd aan de ondernemers van de binnenstad. Die gaat onder meer over het veelbesproken terrassenbeleid maar tevens over een ander punt dat veel bezoekers, ondernemers en bewoners al heel lang een doorn in het oog is. Te weten de vervuiling van het centrum.
Grondig aanpakken
Sterck en de gemeente trekken samen op in het schoner krijgen van de stadskern. In eerste instantie wordt nog een ‘zachte’ aanpak gehanteerd, aldus het bericht dat de secretaris namens het bestuur verzond. “Een nette binnenstad is te belangrijk voor de beeldvorming van bezoekers om deze kwestie niet grondig aan te pakken”, valt te lezen. Er zijn flyers gemaakt en regels opgesteld, die onlangs werden uitgedeeld “bij vooral de diverse afhaalzaken in de binnenstad.”
Persoonlijk aanspreken
De kwestie speelt al behoorlijk lang. Onder meer in de Bosstraat werd aan een stuk door melding gedaan in de BuitenBeter app. Mede omdat er iedere keer opnieuw horeca-afval werd gedumpt, niet in maar naast de containers. Sterck beloofde in april het op te pakken en heeft dat dus ook gedaan, samen met de gemeente. Als eerste stap zijn de regels omtrent afval nog eens gecommuniceerd. Voorzitter Kees van Male gaat ook een keer samen op pad met de boa die voor handhaving op afval is aangesteld. “Dan maken we een rondje door de stad en spreken we ondernemers aan die zich niet aan de regels houden.” Tevens wordt opgeroepen om bij het secretariaat vooral melding te doen, liefst met foto, van dingen die niet door de beugel kunnen.
Desnoods tijdelijk dicht
Onder een deel van de ondernemers heerst een mentaliteitsprobleem, bleek uit eerdere handhavingsacties en waarschuwingen. Daar moet ook wat aan gedaan worden, meldt de ondernemersorganisatie: “Als informeren niet het gewenste resultaat oplevert, zal handhaving de volgende stap zijn.” Van Male is er klip en klaar over. Volgens hem gaat de gemeente binnenkort zo hard mogelijk optreden tegen overtreders. Hij rekent er op dat, als boetes niet werken, er drastischere maatregelen komen. Zoals verplichte tijdelijke sluiting op last van de burgemeester. “Wie niet horen wil moet voelen.”
Zelf schoonmaken
Zelf gaat Sterck volgend jaar ook een financiële duit in het zakje doen. Er is in de begroting 10.000 euro opgenomen om in de weekends extra schoonmaak in te zetten. Op zondagen komt Saver niet, dat is te duur voor de gemeente. Echter, juist in de weekends laat het uitgaanspubliek veel troep achter. Waar bewoners, toeristen en andere bezoekers de dag erop weer mee geconfronteerd worden. Dat wil de ondernemerskoepel vanaf 2023 zelf laten opruimen. Voorzitter Van Male rekent er daarbij wél op dat ondernemers ook hun eigen verantwoording nemen. “Het is heel normaal dat je ook je eigen stoepje veegt.”
Lees ook: Ondernemers Bergse Bosstraat raken moedeloos van rotzooi op horecaplein Lees ook: Overleg STERCK en gemeente over afval dumpen en een schonere Bergse binnenstad