Hoogerheide

Achttiende editie van Brabants boekske was er bijna niet gekomen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Na zeventien edities hing het voortbestaan van het Brabants boekske aan een zijden draadje. Als het boek er niet zou komen, dan zou dat een groot verlies betekenen voor het Brabantse cultureel erfgoed. Die mening deelt initiatiefnemer Jan Luysterburg met de eigenaars van de Halsterse uitgeverij Minerve Pers. Daarom staan zij financieel garant voor de achttiende editie met de titel ‘k Zal oe zegge wie ik ben.

Hoogerheidenaar Luysterburg noemt het boekje een belangrijk podium voor dialectschrijvers en -dichters in de provincie. “Het is een waardevol en fraai uitgevoerd boekwerkje geworden, vol amusante, trieste, vrolijke, luchtige, indringende en fantastische verhalen en gedichten, die allemaal zijn geschreven in het eigen Brabantse dialect van de auteurs”, zegt hij.

Dialectrubriek

Luysterburg heeft een groot hart voor het dialect en zet zich daarom op verschillende manieren in om het te promoten. Eén van die manieren is het schrijven van een wekelijkse rubriek in de Halsterse- en Zuidwestkrant, een uitgave van Minerve Pers. Toen Ton Tielemans -die samen met zijn echtgenote Bep en hun zoon Freek uitgeverij Minerve Pers runt- hoorde dat het Brabants boekste in gevaar was, deed hij een voorstel dat te mooi was om af slaan. “Wij hebben gezegd dat wij als Minerve Pers gaan zorgen dat het boekje er kan komen. Wij betalen de rekening van de drukker en nemen het financiële risico”, aldus Ton Tielemans. “Het is voor ons geen zakelijke toestand maar we willen het gewoon overeind houden”, voegt hij eraan toe.

Lees ook: Hoogerheidenaar Jan Luysterburg maakt zich hard voor streektaal: “Dialect was uit den boze”

Identiteit

Ook dit jaar hebben de initiatiefnemers afgewacht wat het thema van de landelijke boekenweek was. Toen Luysterburg hoorde dat het thema dit jaar ‘identiteit’ is, vertaalde hij dit onmiddellijk in: ’k Zal oe vertelle wie ik ben, als titel voor het achttiende Brabants boekske. Vanuit de hele provincie ondervond Jan veel steun voor zijn initiatief. De mensen die jaarlijks de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd organiseren boden spontaan aan ook de presentatie van het Brabants boekske te willen verzorgen. De gemeente Oss stelt elk jaar de Willem Ivenprijs beschikbaar voor het mooiste verhaal of gedicht in het boekske en gaat daar graag mee door. Marja van Trier, een professionele vormgever, bood aan om het boekske gratis vorm te geven en begon alvast met het ontwerpen van een prachtige omslag. Iris Bongers ging weer ijverig aan de slag met het maken van fraaie tekeningen. Yoïn van Spijk bood zich aan als eindredacteur.

Lees ook: Opzet Berregs Dictee blijkt opnieuw schot in de roos

Brabants boekske

Op zondag 5 maart 2023 wordt in de zaal van De Snoeck in Lith het achttiende Brabants boekske gepresenteerd, tijdens een amusementsprogramma vol dialect en muziek. “En wat is het een prachtig boekje geworden!”, zegt Luysterburg trots en blij. Na 5 maart is het Brabants boekske 2023 verkrijgbaar via het adres [email protected] en in de reguliere boekhandel voor achttien euro.