Bergen op Zoom

Actiecomité blijft zich inzetten voor behoud Bergs ziekenhuis

Het huidige ziekenhuis in Bergen op Zoom sluit de deuren, als de nieuwbouw in Roosendaal over vijf jaar bedrijfsklaar is.

Han Verbeem Han Verbeem

Onlangs presenteerde het Bravis ziekenhuis de nieuwe Zorgvisie 2030. En daarmee lijkt de nieuwbouw in Bulkenaar bij Roosendaal een stap dichterbij te komen. Tegelijkertijd is de toekomst van het bestaande Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom onzeker, stelt Niels Minnaard van actiegroep Red Bravis Bergen. Hij blijft zich inzetten voor het behoud. Volgens hem laat de huidige coronacrisis zien hoe belangrijk het ziekenhuis voor de directe omgeving is: “Je zou wel gék zijn om zo’n gebouw nu te willen slopen.”

In de nieuwe Zorgvisie wil Bravis de zorg dichter bij huis brengen, met ondermeer inzet van moderne communicatiemiddelen zoals online beeldconsulten. Een prima visie, vindt Minnaard. Toch zal er altijd behoefte blijven aan een zorgvoorziening dicht bij de woonplaats, benadrukt de woordvoerder van actiegroep ‘Red Bravis Bergen’. Het initiatief is ruim een jaar geleden ontstaan, na de bekendmaking van Bravis om een nieuw ziekenhuis te bouwen ten zuidoosten van Roosendaal. In 2025 zou het huidige ziekenhuis in Bergen op Zoom de deuren moeten sluiten.

Kapitaalvernietiging

Minnaard heeft inmiddels ruim vijfduizend sympathisanten achter zijn actie staan, die ook de petitie hebben ondertekend om het voormalige Lievensberg-complex in Bergen op Zoom voor de ondergang te redden. “Bravis wil het terrein namelijk verkopen om met de opbrengsten deels de nieuwbouw financieren. Dat is pure kapitaalvernietiging”, stelt Minnaard.

Bereikbaarheid

Daarnaast maakt zijn actiegroep zich ernstig zorgen om de bereikbaarheid. Met name de afgelegen delen van de regio, zoals de omgeving van Ossendrecht, zijn door de verhuizing naar Roosendaal lastiger bereikbaar. “Bij levensbedreigende situaties telt elke minuut en elke seconde.” Minnaard vindt de sloop daarom onnodig en ook andere zorgaanbieders zouden het gebouw kunnen benutten als Bravis vertrekt.

Hoop op politieke steun

Zijn hoop is gevestigd op de Bergse lokale politiek, en het actiecomité hoopt dat de Bergse raadspartijen niet zullen instemmen met een bestemmingswijziging. Minnaard: “Dit terrein heeft Lievensberg, de voorganger van Bravis, vijftig jaar geleden goedkoop kunnen krijgen vanwege de zorgfunctie die het nu heeft. En die functie moet het daarom ook blijven houden.”

Andere actievormen

Ook denkt het comité na over ‘andere actievormen’, als de lopende gesprekken met Bravis en de politiek niets opleveren. Welke acties dat zijn, wil Minnaard nu nog niet melden. “Daar ga ik niet alleen over. Na de zomer volgt er meer.”