Bergen op Zoom

Adam Ahajaj (48, PvdA): “We moeten van het huidige leenstelsel af”

Kitty Joachems Kitty Joachems

Deze week kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Ook in West-Brabant staan de kandidaten in de startblokken en voeren met hun partijen volop campagne. ZuidWest Update sprak met een aantal van deze kamerleden-in-spé. Wat beweegt hen en wat hebben ze voor ónze regio in Den Haag in petto? Vandaag de zevende en laatste in de serie: Adam Ahajaj uit Bergen op Zoom, kandidaat 48 voor de PvdA.

In de campagne van Ahajaj staan voornamelijk de jongeren centraal. Hij ziet dat jongeren weggaan uit hun geboorteplaats. Ze trekken bijvoorbeeld naar de Randstad. Dat probleem doet zich niet alleen in onze regio voor maar speelt in heel Nederland. “Ik ben ervan overtuigd dat Den Haag een rol moet spelen in de oplossing voor dat probleem. Er moeten meer betaalbare woningen komen zodat er ook voor starters op de woningenmarkt voldoende aanbod is”, zegt Ahajaj.

Meer banen

Ook de werkgelegenheid moet worden aangepakt. Ahajaj: “Er is veel potentie in deze regio. De ligging tussen de Randstad en Antwerpen is gunstig. Dan moeten we die potentie wel benutten. Als ik verkozen word zet ik deze punten zeker op de agenda in de Tweede Kamer”.

Geboren en getogen in Gageldonk

Ahajaj is raadslid voor de PvdA in de gemeente Bergen op Zoom. Hij is geboren en getogen Bergenaar. “Al mijn hele leven woon ik in de wijk Gageldonk. Ik ben geboren in Heiningen en inmiddels woon ik een paar meter verderop. Ik heb er op school gezeten. In deze buurt ken ik dan ook veel mensen. En ik spreek hen vaak”, vertelt hij. Voordat hij gekozen werd als raadslid zette hij zich in voor de jeugdraad. En ook als lid van de gemeenteraad zet hij zich onder andere in voor de jongeren. “Omdat ik zelf jong ben spreken jonge mensen mij vaak aan. Ze leggen hun problemen aan mij voor. Ik maak deze dan op mijn beurt bespreekbaar binnen de gemeenteraad.”

Weg met het leenstelsel

Het huidige leenstelsel is hem een doorn in het oog. “Daar moeten we van af. Het beperkt jongeren in hun studiekeuze. Als je ouders hebt met een dikke portemonnee heb je veel meer mogelijkheden.” Dat moet anders vindt Ahajaj. “Ik vind dat we terug moeten naar het oude systeem. Zodat iedereen de studie kan kiezen die hij of zij wil. Ik maak me sterk voor een gelijk speelveld in de samenleving. Gelijke kansen voor iedereen.”

Compensatie voor de ‘tussengeneratie’

Daarbij kijkt hij verder dan alleen naar de huidige jongeren die met het leenstelsel te maken hebben. Ook de generatie daarvoor heeft nog steeds last van dit systeem. “Ze hebben veel geld moeten lenen. Daardoor hebben ze een enorme schuld opgebouwd. En dat speelt een rol als je je eerste huis wilt kopen en een hypotheek wil afsluiten.” Ahajaj vindt dat de overheid daar ook naar moet kijken. “Ik vind dat zij recht hebben op compensatie.”

Peilingen en polls

Campagne voeren in coronatijd is ook voor Ahajaj een bijzondere ervaring geweest. “Liever ga ik lekker de wijken in om gesprekken te voeren met mensen. Dan deel ik ook rozen uit, druk ik flyers in de handen van de mensen die ik tegenkom en sta ik oog in oog met hen. Helaas moest ik me dit jaar beperken tot een, grotendeels, online campagne.” En morgen is het dan zover. De laatste dag waarop er gestemd kan worden. Er wordt geen campagne meer gevoerd. “Ik ga dan eerst zelf stemmen en daarna volg ik de hele dag de peilingen en de polls. Spannend!”, lacht Ahajaj.