Akkerbouwer ziet brood in zonne-energie: park 12 hectare in Lepelstraatse polder
In Bergen op Zoom is veel te doen over duurzame energie. Agrarisch ondernemer Eugène van den Eijnden is één van de initiatiefnemers van zonneparken: velden met zonnepanelen op landbouwgrond. Nu de aanleg van zijn park aan de Dassenberg binnenkort begint, komt Van den Eijnden met zijn plannen voor het nieuwste project: een zonnepark van 12 hectare aan de Noorderkreekweg in Lepelstraat.
Door: Han Verbeem
De Bergse gemeenteraad debatteert deze maand over de conceptnota Duurzame Energie, waarbij 65 hectare aan zonneparken in het Bergse buitengebied is voorzien. Tijdens de beeldvormende vergadering van donderdag 7 januari konden voor- en tegenstanders van zonne-energie hun standpunten duidelijk maken. Onder hen ook ondernemer Eugène van den Eijnden, zijn nieuwste plannen voor een zonnepark bij de Noorderkreekweg kenbaar maakte.
Dassenberg
Voor Van den Eijnden is het overduidelijk: zonne-energie heeft de toekomst. Nederland zit in een transitie, een veranderingsproces waarbij de traditionele fossiele brandstoffen plaatsmaken voor duurzame energiebronnen. Daarbij is de aanleg van parken met zonnepanelen in het buitengebied noodzakelijk. Vorig jaar stemde de Bergse raad in met de aanleg van een zonnepark bij de Dassenberg op de grens met Steenbergen. Ook hierin participeert Van den Eijnden. Volgens de agrarische ondernemer gaat hiermee geen grond blijvend verloren voor de landbouw; over pakweg twintig jaar zijn de zonnepanelen vrij eenvoudig weg te halen en kan er weer geploegd worden. Hij verwacht niet dat er sprake zal zijn van ernstige bodemverschraling.
Dubbelgebruik
De provincie lijkt echter grenzen te willen stellen aan nieuwe grootschalige zonneparken, door eerst te kijken naar zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven, maar desondanks Van den Eijnden heeft vertroiuwen in zijn plan. Wel gaat hij uit van dubbelgebruik: de panelen staan op afstand van de grond waardoor het mogelijk blijft de onderliggende bodem te gebruiken voor teelt van bijvoorbeeld aardappelen of aardbeien. Ook zouden er schapen gehouden kunnen worden.
Wachten op Tennet
Het duurt echter nog vier jaar voor het zover is en de eeste zonnepanelen aan de Noorderkreekweg verschijnen; zelfs als het meezit met de vergunningprocedures. “Het wachten is nog op een nieuw station van Tennet op het energienet”, aldus Van den Eijnden. Dat station is nodig om gebieden in Tholen en Schouwen-Duiveland te voorzien, waar nu een tekort is aan stroom. “De kans is groot dat Tennet deze ontwikkeling eerst wil afwachten bij de aanleg van ondergrondse bekabeling.”