Woensdrecht

AKT hekelt Woensdrechtse bestuurscultuur: ‘Vertrouwen in lokale politiek onder druk’

John Mathijssen, fractievoorzitter Alle Kernen Troef (AKT).

Han Verbeem Han Verbeem

De AKT-fractie in de Woensdrechtse raad heeft stevige kritiek op de in zijn ogen haperende gemeentelijke bestuurscultuur en met name de opstelling van coalitiepartijen ABZ/CDA/D66 en het college. Inwoners en betrokken organisaties verliezen het vertrouwen in de lokale overheid – zegt AKT-fractievoorzitter John Mathijssen. De AKT-voorman wilde de kwestie donderdagavond in de gemeenteraad aan de orde stellen, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun van overige partijen.

Raadsdebatten verlopen volgens Mathijssen niet respectvol en het college zou onvolledige en onjuiste informatie verstrekken – onder meer over de bouw van het Woezel & Pip themapark. Mathijssen roept het college én de gemeenteraad op het publieke vertrouwen te herstellen. “Wij roepen op om af te zien van ongefundeerde beschuldigingen van ondermijning en om transparantie te bevorderen in de besluitvorming,” zegt Mathijssen. “De communicatie moet zorgvuldig en oprecht zijn, en er moet respect zijn voor het debat en de rol van iedere deelnemer.”

Ondermijning

Zo noemt Mathijssen de raadsvergadering van vorige maand. Daarin zouden de drie coalitiepartijen (ABZ/CDA/D66) de suggestie hebben gewekt dat er sprake zou zijn van criminele invloed op het gemeentebestuur.

Denigrerende opmerkingen over collega-raadsleden dragen bij aan een sfeer waarin constructieve kritiek wordt ontmoedigd.

Mathijssen legt uit: “De coalitie bracht een gerucht naar buiten over ondermijning, maar uit de stukken die wij onder geheimhouding hebben mogen inzien, blijkt er niets van waar te zijn. Dit gerucht blijft rondzingen, wat schadelijk is voor het politieke klimaat,” zegt Mathijssen. Hij roept de coalitie op verantwoordelijkheid te nemen en het gerucht uit de wereld te helpen.

Gebrek aan transparantie

Volgens AKT biedt het Woensdrechtse onvoldoende transparantie in verschillende dossiers – zoals de klachtenprocedures tegen wethouders. “De uitkomsten van deze procedures zijn niet openbaar gemaakt, wat het vertrouwen in het bestuur schaadt. Dit moet anders,” aldus Mathijssen. Ook is de fractie bezorgd over het gebrek aan respect in raadsvergaderingen. “Denigrerende opmerkingen over collega-raadsleden dragen bij aan een sfeer waarin constructieve kritiek wordt ontmoedigd,” zegt Mathijssen.

Populisme

De AKT-fractie voelt zich niet respectvol behandeld in de raad – met name door partijen uit de coalitie van ABZ/CDA/D66. “Wanneer wij als AKT de zorgen van inwoners of bedrijven benoemen, wordt dat afgedaan als populisme. Maar als we dieper ingaan op de details om met oplossingen te komen, krijgen we het verwijt dat we processen ‘platleggen’.

Onjuiste informatie schaadt zowel de juridische houdbaarheid van het project als het vertrouwen in de politiek.

Deze tegenstrijdigheid schaadt de democratische werking van de raad,” aldus Mathijssen. Hij benadrukt dat het recht van volksvertegenwoordigers om vragen te stellen en debat te voeren, een basisfundament van de democratie is. “Het belemmeren van dit recht schaadt niet alleen het debat, maar ook het vertrouwen in de politiek.”

Woezel & Pip-themapark

Eerder deze week uitte AKT kritiek op wethouder Rainier Schuurbiers, met betrekking tot stikstofberekeningen en vergunningen van het geplande Woezel & Pip-themapark. “De wethouder heeft duidelijk gezegd dat er geen stikstofberekeningen en vergunningen nodig zouden zijn, maar ons onderzoek toont aan dat dit juridisch niet klopt,” legt Mathijssen uit. Volgens de AKT-fractie is het argument dat het project ‘binnenplans’ zou zijn, niet afdoende om de stikstofvrijstelling te rechtvaardigen. Mathijssen roept de coalitie op om een publiek excuus aan te bieden voor de misleidende uitspraken. “Onjuiste informatie schaadt zowel de juridische houdbaarheid van dit project als het vertrouwen in de politiek,” waarschuwt hij.