Bosschenhoofd

Al 75 jaar Breda ‘Seppe’ Airport: ‘Staat hier veel te gebeuren’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Breda International Airport, in de volksmond Seppe, viert haar 75-jarig bestaan. Vliegtuigliefhebbers verzamelden zich zaterdag in grote getalen op het vliegveld vlakbij Bosschenhoofd. Onder het genot van een hapje en drankje konden ze allerlei soorten vliegtuigen bekijken, en piloten vragen stellen.

De hele dag door is het een komen en gaan van vliegtuigen. Tientallen vliegtuigspotters staan met hun camera’s klaar om de bijzondere vliegtuigen vast te leggen. En er is ook de mogelijkheid tot parachutespringen. De Douane is aanwezig, net zoals defensie en de vliegtuigtechniekopleiding.

“Dit is een Stearman”, legt piloot Ferry van der Geest uit. Ook de Stearman jubileert. “Hij is van 31 augustus 1944. Dat maakt hem precies 80 jaar oud.” Zowel zaterdag als zondag staat Ferry met zijn vliegtuig op Seppe. “Normaal is de Stearman ook te zien in het museum van Seppe. Dat is voor een half jaar. De rest van het jaar staat het vliegtuig op Texel.”

Tiger Moth

Iets verder staat een Havilland Tiger Moth. Dit vliegtuig is gebouwd in 1940, en dus nog net wat ouder dan de Stearman. “Ik heb hem samen met een aantal anderen gekocht”, vertelt de piloot die erbij staat. De Tiger Moth is in 1934 ontworpen, en werd gebruikt voor vliegopleidingen. “Alle spitfire- en bommenwerperpiloten zijn hiermee opgeleid. Het is dus een militair vliegtuig.”

De piloot is zelf ook werkzaam binnen defensie. “Eerst als F16 piloot, nu als instructeur. Maar ooit stopt dat natuurlijk. Met dit vliegtuig kan ik in ieder geval blijven vliegen.” Dat doet hij in de zomer meer dan in de winter. Het vliegtuig is namelijk open. “Dus het is erg koud, vooral aan je handen.” Ook dit vliegtuig is te zien in Vliegend Museum Seppe.

De toekomst

Maar er is niet alleen geschiedenis te zien tijdens het jubileumweekend. Midden op het terrein staat een auto die rijdt op waterstof. “Zij rijden hier wel eens testrondjes als het vliegveld gesloten is”, legt vliegvelddirecteur Jan Voeten uit. “Er staat veel te gebeuren in de vliegtuigwereld. We moeten flink gaan verduurzamen.” Zo beschikt het vliegveld sinds kort over een elektrische laadpaal. “Daar zullen er snel meer van komen.”

Alles wat op het vliegveld te zien is, van historie tot toekomst, heeft banden met Seppe. “Dat laat zien hoe veelzijdig het vliegveld is.” Voeten geeft aan ambitieuze doelen te hebben als het gaat om Breda Airport. “In 2049 zal het er heel anders uit zien. Een leuke uitdaging.”