Roosendaal

Al verleende vergunningen voor verkamering geschrapt

Herbert Kats Herbert Kats

Onder grote druk van de Roosendaalse raad heeft het college al verleende vergunningen voor zogeheten verkamering ingetrokken. Op die manier wil de gemeente voorkomen dat ze onherroepelijk worden. In dit geval gaat het om 75 zogeheten dossiers.

VLP-raadslid Martijn Verbeek, die met het CDA en Vitaal Liberaal op 12 september een vrijwel raadsbreed gesteunde motie indiende, heeft vertrouwen dat de zaak nu in de gewenste richting beweegt. “Ik denk echt dat het nu de aandacht heeft. Ik ben blij dat we dit gedaan hebben.”

De initiatiefnemers kwamen met een spoedeisende motie. Zij waren gealarmeerd door gemeentelijke bekendmakingen die op basis van drie data al een optelsom van 35 verleende vergunningen en nog zeker 40 aanvragen opleverde.

Verbeek bevestigt de gedachte dat het werkelijke probleem mogelijk groter is omdat het slechts om een momentopname gaat. De stappen van raad en college zijn erop gericht kamerverhuur tegen te gaan op plaatsen die daarvoor niet bedoeld zijn. Het gaat dan met name om situaties waarbij arbeidsmigranten -vaak tijdelijk- logies krijgen in een pand.

Kernpunt is dat Roosendaal de afgelopen jaren nadrukkelijk kaders stelde als het om het huisvesten van met name arbeidsmigranten gaat. Verkamering wordt gezien als iets dat de druk om de woningmarkt vergroot en ongewenste effecten heeft voor verschillende wijken als de Westrand en het Centrum. De vergunningen staan volgens de raad op gespannen voet met de Huisvestingsverordening.

Als enige partij had D66 te veel (inhoudelijk/juridische) twijfels en stemde uiteindelijk tegen. Raadslid Bejar Tehar vond namelijk dat hij inhoudelijk te weinig informatie had om de gevolgen van het raadbesluit te kunnen inschatten.

Verbeek kent dat geluid, maar wijst er daarbij op dat meerdere raadsleden een juridische achtergrond hebben. “Daarom hebben we de motie ook zo ‘open’ mogelijk gehouden, zodat het college -als vergunning-verstrekker- er inhoud aan kan geven”, legt het VLP-raadslid uit.

Afgedaan

Voor het gemeentebestuur is nu aan de motie voldaan: “Middels deze raadsmededeling informeren wij uw gemeenteraad dat alle verleende vergunningen op basis van de overgangsregeling Huisvestingsverordening zijn of worden ingetrokken.”

De gemeente is nu druk met de gevolgen van de motie en het intrekken van de vergunningen. “Momenteel staat de mogelijkheid tot het maken van bezwaar tegen deze besluiten open”, luidt het.

Lees ook: Roosendaal wil kamerverhuur terugdraaien: ‘Woningen voor logies, daar zijn ze niet voor bedoeld’