Al zes jaar rioolstank en verstoppingen in de Bergse Zandstraat
Foto: Pixabay / PublicDomainPictures
Rioolproblemen, één van de minst frisse narigheden waar je als huisbewoner mee geconfronteerd kunt worden. In een deel van de Bergse Zandstraat kampen ze er al jaren structureel mee. Dat begon na de aanleg van nieuwe riolering in opdracht van de gemeente. Het resultaat is geregeld stankoverlast en een overvloed aan verstoppingen.
Het probleem speelt met name aan één zijde van de Zandstraat, bij de oneven nummers. Sinds daar goed zes jaar geleden de riolering is vervangen, hebben bewoners ellende in het eerste deel van de straat, tot aan de kruising met de Burgemeester Wittelaan. Nadat vorig jaar de Noordzijde Zoom is aangepakt, is het aantal verstoppingen en verwante problemen alleen maar toegenomen.
Ieder kwartaal
Maar liefst zeventien adressen ervaren overlast, variërend van meerdere verstoppingen per jaar tot stank als het wat langer droog is geweest. Bij één woning moet de riolering ieder kwartaal ontstopt dan wel doorgespoten worden. De oorzaak lijkt deels een capaciteitskwestie te zijn, sinds de aansluiting op de Noordzijde Zoom. Bij de aanleg in deze straat is echter eveneens een probleem ontstaan, bleek in de jaren erna. Er zijn extra sifons aangelegd, die in de praktijk vooral voor verstoppingen zorgen. Dat probleem is ook al eens erkend door een medewerker van de gemeente, meldt Paul Brooijmans, één van de bewoners. Maar wie dat sifon verwijderd wil hebben, moet dat voor eigen rekening laten doen.
De bewoners vinden het niet kloppen dat ze op deze wijze op kosten worden gejaagd. Ze hebben nooit om die sifons gevraagd, die zijn er geplaatst in opdracht van de gemeente. De mensen die overlast hebben komen toch al geregeld voor extra uitgaven te staan, omdat er weer een bedrijf de boel moet komen ontstoppen. Of ze moeten zelf aan de slag, niet wat je noemt een fris karweitje.
Plots komt er beweging
Twee dagen nadat we hier de voorlichters van gemeente Bergen op Zoom op aanspraken, kreeg Brooijmans bericht van de gemeente. Ineens kwamen ze zelf poolshoogte nemen. Woordvoerder Erwin Stander geeft toe dat dit gebeurt naar aanleiding van onze vragen. Het onderzoek heeft dinsdagochtend plaatsgevonden, met een camera. Hierbij bleek dat het deel dat op gemeentegrond ligt nu al weer vol zat, terwijl het volgens de bewoner vijf weken geleden nog was doorgespoeld. Verder was er volgens de drie aanwezige medewerkers niets bijzonders te zien, lieten ze Brooijmans weten.
De gemeente moet de resultaten van het onderzoek nog intern bespreken en komt dan met een reactie. Stander liet alvast wel weten dat er op twee adressen is gekeken of er dubbele sifons zijn geplaatst en dat dit niet het geval is. De bewoners gaan een brief ontvangen waarin hen wordt gevraagd bij eventuele klachten contact op te nemen met de gemeente.
Heb je ook een verhaal waarmee de ombudsman van Streekomroep ZuidWest je kan helpen? Neem gerust eens vrijblijvend contact op: [email protected]