Steenbergen

Steenbergen controleert op verkoop alcohol aan jongeren onder de 18

Foto: Gemeente Steenbergen

Marieke Boot Marieke Boot

Bij lokale sportkantines en horecagelegenheden proberen om alcohol mee te krijgen onder de achttien jaar. Dat is wat mystery guests binnenkort in de gemeente Steenbergen gaan doen. Het doel van de actie is erop toezien dat legitimatiebewijzen altijd worden gevraagd aan jongeren onder de 25 jaar.

Krijgen de mystery guests een biertje mee? Dan is daarbij de overtreding geconstateerd. Als dit het geval is, krijgen de ondernemers een waarschuwing. De overtreding gaat door naar de juristen van de gemeente. Zij bepalen wat de gevolgen zijn van deze actie. “Er kunnen flinke boetes voor worden opgelegd,” vertelt Chayenne van de Water, Teamcoördinator Veiligheid bij gemeente Steenbergen.

Legitimatiebewijs tonen

Het is van belang dat de ondernemers vragen naar een legitimatiebewijs als er alcohol aan de bar besteld wordt. Als blijkt dat degene die bestelt boven de achttien is, is er niks aan de hand. Van de Water voegt toe: “De volksgezondheid van de jeugd is zo kwetsbaar. Deze controles helpen om alcoholmisbruik onder de jeugd te voorkomen. Ook worden deze controles op een constructieve manier gedaan, met het idee van samenwerken en verbeteren.”

Promoten van verantwoord alcoholgebruik

Burgemeester Ruud van den Belt: “Bewustwording en educatie rondom verantwoord alcoholgebruik is belangrijk en handhaving is daar onderdeel van. Ik ben benieuwd welke horecazaak of sportkantine het meest actief omgaat met het promoten van verantwoord alcoholgebruik en de Alcoholwet bewust naleeft. Die ondernemer is een voorbeeld voor de gemeente en zetten we natuurlijk graag in het zonnetje.”

Goed bezig

Steekproefsgewijs gaan de mystery guests op pad in de gemeente. De controles kunnen dus plaatsvinden in De Heen, Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer, Steenbergen of Welberg. “De ondernemers die goed bezig zijn op het gebied van de Alcoholwet, kunnen dit keer een positief en plezierig bezoekje van de gemeente verwachten. Met een bos bloemen,” vult Van de Water de uitspraak van de burgemeester aan.