West-Brabant

Alsnog vaccinaties voor Nederlandse grensbewoners met Belgische huisarts

Illustratie: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Inwoners van de grensstreek die een huisarts in België hebben, en bij vaccinaties buiten de boot dreigden te vallen, komen alsnog in aanmerking voor een kosteloze coronavaccinatie in Nederland. Dat heeft de GGD West-Brabant donderdag in een verklaring laten weten. Het gaat om inwoners geboren in 1956 en 1957, om thuiswonende mensen met het syndroom van Down (geboren tussen 1956 en 2002) en om mensen met morbide obesitas (geboren tussen 1956 en 2002).

Geen uitnodiging via huisarts

Grensbewoners met een Belgische huisarts ontvangen geen uitnodiging voor de coronavaccinatie. Daarom kunnen zij een coronavaccinatie in Nederland ophalen bij de vaccinatielocaties van de GGD. De voorwaarde is wel, dat ze tot één van de huidige vaccinatiedoelgroepen behoren. De vaccinatie is voor hen gratis, zo laat de GGD in de verklaring weten. Zij beslissen zelf of ze de vaccinatie halen.

Afspraak maken

Wie tot groep behoort die voor een vaccinatie in aanmerking komt, kan telefonisch contact opnemen met de GGD (085-0785855) om een afspraak te maken. De telefoonlijn is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. Daarbij is het raadzaam het Burgerservicenummer bij de hand te houden, zo adviseert de gezondheidsdienst.

Locaties

GGD West-Brabant geeft de vaccinaties op drie locaties in de regio. In het telefoongesprek word duidelijk gemaakt bij welke locatie men in de buurt je terecht kan, aldus de GGD. Wie een afspraak heeft gemaakt, ontvangt per e-mail een afspraakbevestiging. Er is twee keer een vaccinatie met het vaccin AstraZeneca. Bij het bellen wordt gelijk een afspraak voor de eerste en tweede vaccinatie.

Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat men de gezondheidsverklaring doorleest en ingevuld meeneemt naar de vaccinatielocatie. Op de locatie zijn geprinte formulieren beschikbaar indien de mensen het formulier thuis niet kunt printen.