“Altaarkast is welkome aanvulling om gedachtenis Frankenberg levend te houden”
Soms zijn Gods wegen ondoorgrondelijk, merkten de gidsen van het Dorpsgidsencollectief Rijsbergen. Een oplettende kijker zag begin dit jaar op Ons West-Brabant een tv-programma waarin Kardinaal Frankenberg werd besproken. Hij legde de link met een altaarkast die in het bezit is van het Streekmuseum in Etten-Leur. Het gevolg is dat de eeuwenoude altaarkast die toegeschreven wordt aan Kardinaal Frankenberg nu in de kerk in Rijsbergen te zien is.
Rechtsvoorin de imposante Sint Bavokerk staat de houten kast. Op het oog geen bijzondere verschijning. Totdat dorpsgids Piet Utens de deuren van de kast open doet. Zo simpel als de kast van buiten oogt, zo afgewerkt en sierlijk is het religieuze meubelstuk van binnen. En dat is precies de bedoeling, legt de gids uit. “De altaarkast werd gebruikt omstreeks 1800 ten tijde van Frans-Duitse oorlog en de komst van Napoleon. Het werd door priesters gebruikt in schuilkerken om in het geheim de mis op te dragen”, zegt hij over de bijzondere kast. “Ik denk niet dat er nog veel van zijn in Nederland. Zeker niet uit die tijd. En zeker niet dat je ook het verleden nog toe kunt schijven aan de gebruiker. Het is een heel bijzonder fraai exemplaar met mooie schilderingen.”
Honderd jaar geleden
Naast de altaarkast staat een portret van Monsieur of kardinaal Frankenberg. Net als de kast is dit portret in bruikleen. Frankenberg is hier in Rijsbergen begraven geweest, aan de overkant in de oude Kerk, die er honderd jaar geleden afgebroken is”, zegt Adrie Rombouts die ook lid is van het gidsencollectief. “Opmerkelijk is dat het dit jaar precies honderd jaar geleden is dat het gebeente van kardinaal Frankenberg overgeplaatst is van Rijsbergen naar de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.”
Altaarkast
Het voelt voor de gidsen alsof de altaarkast nu op zijn plek is. Thuis. Waar hij hoort. En het voelt misschien wel als een pleister op de wond die werd veroorzaakt in 2012. Toen werd een kistje met daarin het opperarmbeen van de kardinaal gestolen uit de kerk. Vermoedelijk was het de dieven te doen om de kist zelf en niet om het gebeente. Een ander aandenken aan Frankenberg is de grafsteen die tegen de zijkant van de kerk is geplaatst. “De altaarkast is voor ons dus een welkome aanvulling om de gedachtenis van kardinaal Frankenberg echt levend te houden.”