Klein-Zundert

Alternatieve materialen en AI creëren corsowagen van buurtschap Stuivezand

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een computer heeft het ontwerp gemaakt en voor de bouw van de wagen zijn veel alternatieve materialen gebruikt. Buurtschap Stuivezand uit Klein-Zundert rijdt dit jaar met een bijzondere corsowagen mee in Zundert. Voor Corso Update nam ZuidWest TV een kijkje.

Hij heeft een prominente plek gekregen in de corsotent: ontwerper DELL Optiplex 9020, aangekleed met een zonnebril en een koptelefoon: de CEO van corsowagen Mycelium. “En hij krijgt op corsozondag een plekje op de tribune natuurlijk”, vertelt Wouter Marijnissen van buurtschap Stuivezand. Mycelium is een netwerk van schimmeldraden dat paddenstoelen met elkaar vindt. “En het ontwerp is gegenereerd door middel van AI, een netwerk dat ook alles met elkaar verbindt.”

Een week na het corso van 2023 kwam een club ontwerpers van Stuivezand bij elkaar. “Toen kregen we het idee om iets met AI te doen.” Er werd even getwijfeld of de wagen over AI zou gaan, of met AI ontworpen zou worden. Uiteindelijk is de optie van AI de wagen laten ontwerpen dus gekozen.

Buurtschap Stuivezand Corso Zundert bloemencorso
De ontwerper van Mecylium, DELL Optiplex 9020, heeft een prominente plaats in de bouwtent gekregen.

Het dahliaveld van Stuivezand heeft het zwaar te verduren gehad door de vele regenval. “Er is een dahliaprobleem ja”, vervolgt Wouter. “De opkomst op ons veld is erg slecht. De knol is door de regen verrot geraakt. Daardoor komen de planten niet omhoog.” Gelukkig weet de club goed op dat probleem in te spelen, namelijk door veel gebruik te maken van alternatieve materialen.

Graszaad, juten en katoen

Zo zit bijvoorbeeld over heel de wagen ledverlichting bevestigd. “Die geeft het netwerk van de schimmeldraden aan”, legt Wouter uit. Daar omheen komen wel de bekende witte dahlia’s. “Want het blijft een bloemencorso natuurlijk.” Maar er zijn ook materialen gebruikt als juten, graszaad en katoen. “Van alles dus, zodat we toch een hele mooie corsowagen kunnen maken.”

Om een alternatief materiaal te laten zien wijst Wouter de paddenstoelen op de wagen aan. “Voor de sporen, die aan de onderkant zitten, gebruiken we ongebleekt katoen.” Dat is in grote rollen ingeslagen. “Die knippen we op maat, en dan wordt het als een soort gordijn vastgenaaid. Eén kant verbinden we, en dan kan het aan de paddenstoel bevestigd worden.” Er zijn in totaal 414 van zulke ‘sporen’ gemaakt.

Het gebruik van bloemen is altijd het streven, maar je kan alternatief materiaal ook heel goed gebruiken.

Ook gebruiken de bouwers juten. Dat wordt gebruikt om de aarde waarin de schimmeldraden en paddenstoelen groeien uit te beelden. En er wordt graszaad op de stelen van de paddenstoelen geplakt. “We gebruiken dus meer alternatief materiaal dan normaal”, aldus Wouter. “Maar dat is helemaal geen schande, want alternatief materiaal kan hartstikke mooi bij je wagen passen.” De kunst: je moet gewoon kijken wat het beste bij de wagen past. “Het gebruik van bloemen is altijd het streven, maar je kan alternatief materiaal ook heel goed gebruiken.”

Meer zien of horen over Corso Zundert? Deze hele week brengen ZuidWest Update en ZuidWest TV het corso bij je thuis. Volg onze website voor uitgebreide reportages en verhalen over de mensen achter het corso en de buurtschappen. Van donderdag tot en met zondag zendt ZuidWest TV Corso Update uit. Ook is op corso zondag het corso live te volgen via ZuidWest TV.