Alzheimerdag: “Dementie is meer dan vergeetachtigheid”
De onderdoorgang voor de bibliotheek in Roosendaal veranderde donderdagochtend in een ware bloemenzee. In het kader van Wereld Alzheimerdag vroegen basisschoolleerlingen aandacht voor dementie door vergeet-mij-nietjes op de grond te krijten. De kinderen hesen om diezelfde reden ook samen met de wethouder een Alzheimervlag voor het oude raadhuis.
Tijdens Wereld Alzheimer Dag wordt er over de hele wereld op dit moment stil gestaan bij dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste en meest voorkomende vorm is. “We hebben vandaag de vlaggen gehesen op de markt in Roosendaal met groep vier van de Singel. Die hebben de hele week al uitleg gehad over Alzheimer onder de noemer: oma’s hoofd is versleten”, zegt wethouder Klaar Koenraad. “Ik ben heel trots dat wij dat in de gemeente zo weten op te pakken.”
Gele sjaal
De twee gele vlaggen wapperen donderdag naast het oude stadhuis. Bovendien kleurt het gebouw deze dag geel. En dat is nog niet alles zegt José Nobel van Alzheimercafé Roosendaal. “We gaan de beelden van de gemeente Roosendaal ook in de dorpen een gele sjaal om geven met een mooie vergeet-mij-nietje erop”, zegt ze terwijl op de achtergrond kinderen aan het stoepkrijten zijn. Ook de bekende Tullepetaon op de Markt krijgt een sjaal.
Mensen gaan dan een beetje gek doen
De kinderen tekenen vergeet-mij-nietjes die symbool staan voor de ziekte waarvoor aandacht wordt gevraagd. “Dementie is een ziekte die mensen hebben als ze oud zijn en dan worden ze een beetje gek in hun hoofd en dan gaan ze een beetje gek doen”, zegt één jochie die aan het krijten is.
Vergeetachtigheid
Dementie is meer dan vergeetachtigheid, zegt José Nobel. “Het is desoriëntatie, het is een onzekerheid, het is eenzaamheid en dat treedt vaak eerst op de voorgrond. Pas op het moment dat het vergeten daarbij komt denken mensen: wacht even, er is meer aan de hand! En het gaat er ons juist om dat het vroeg herkend wordt, zodat mensen zo lang mogelijk mee kunnen draaien in de maatschappij.”
Taboe
Volgens wethouder Koenraad is dementie nog teveel een taboe. “Als je een spreekuur organiseert in de dorpen en in sommige wijken dan komt er helemaal niemand. En dat kan natuurlijk niet waar zijn. Want natuurlijk zijn er daar mensen die Alzheimer of een andere vorm van dementie hebben. Dus we willen ook echt mensen vragen: kom er alsjeblieft mee voor de dag, want we kunnen je helpen.”
Lees ook: Dementievriendelijke rondleiding Markiezenhof: ‘hoop dat ik het kan blijven onthouden’